BiH
625

Privedeno pet demonstranata, oni poručili: Ovo je tek početak!

Piše: J. H.
Jutros ispred Parlamenta BiH (Foto: Anadolija)
Jutros ispred Parlamenta BiH (Foto: Anadolija)
Nakon dva dana protesta ispred zgrade Parlamenta BiH, rano jutros demonstranti su se razišli nakon što su evakuisani strani državljani i zastupnici.

Nešto više od 12 sati trajala je blokada zgrade državnih institucija u kojoj su se nalazili službenici, zastupnici, ministri i strani državljani koji su jučer bili na godišnjoj skupštini Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu.

Demonstranti, vidno razočarani, počeli su se razilaziti nakon intervencije policije i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka. Rano jutros smo ispred zgrade Parlamenta zatekli i demonstranta koji je iz Živinica došao već prvi dan protesta.

"Nažalost, nismo uspjeli izdržati još jednu noć. Ali, vjerujte mi, ovo je samo početak. Nadam se da će se u toku dana okupiti raje i da ponovo počnemo proteste. Drago nam je što su protesti prošli bez incidenata i što smo im pokazali da ne mogu raditi šta hoće", riječi su našeg sagovornika.

Oni koji su ostali do ranih jutarnjih sati, razočarani su i slabim odzivom svojih sugrađana.

"Neka je sram svih onih koji su ostali u svojim toplim domovima i preko Facebooka i Twittera, lajkovima i statusima davali podršku demonstracijama. Ti ljudi nemaju suosjećanja i pokazali su licemjerstvo", kazao je drugi demonstrant.

Demonstranti su još poručili svojim sugrađanima u svim bh. gradovima da nastave proteste.

"Trebamo se okupljati masovno i svakodnevno, sve dok ne bude usvojen trajni zakon", poruka je mlade demonstrantice.

Kako nam je potvrđeno u MUP-u Kantona Sarajevo, nakon demonstracija privedeno je pet osoba. Oni će biti pušteni nakon saslušanja.

Aktivisti su za danas najavili nova okupljanja, a svoju podršku najavio je i Studentski parlament, čiji će se članovi okupiti danas u 14:00 sati na Trgu Oslobođenja-Alije Izetbegović.