BiH
252

Počele pripreme za proteste, očekuje se više hiljada demonstranata

Piše: T. S.
Ispred Parlamenta BiH u podnevnim satima očekuje se više hiljada demonstranata. Policija je postavila trake, kako bi ogradila prostor oko Institucija BiH, a organizatori ističu da će i današnji protesti, kao i prethodnih dana, biti mirni i bez incidenata.

Već šest dana u Sarajevu traju protesti. Demonstranti zahtijevaju hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju i nemaju namjeru odustati sve dok njihovi zahtjevi ne budu usvojeni.

"Sve je spremno za proteste. Dolazak su najavili brojni građani iz Banje Luke, Zenice, Mostara, Tuzle..., a najavili su se i poljoprivrednici, penzioneri, članovi Udruženja nezaposlenih osoba...", kazao je za Klix.ba Nihad Aličković, istaknuvši da je prostor predviđen za demonstrante premali i da bi moglo doći do blokade saobraćaja ukoliko građani budu morali izaći i na glavnu ulicu.

On je još jednom pozvao sve građane Sarajeva da izađu na proteste, a ostalima poručio da izađu na proteste u svom gradu, ukoliko nisu u mogućnosti da dođu u Sarajevo.

Osim usvajanja zakona, građani BiH koji već nekoliko dana protestuju širom naše zemlje, traže i formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građana.

Također, od političara se traži i odricanje od 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist fonda. Demonstranti traže da učesnici protesta za JMB ne budu krivično gonjeni i, kako navode, izloženi represiji.