BiH
616

Veličanstveno okupljanje građana u Sarajevu u borbi za osnovna ljudska prava

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Blizu 10.000 građana iz brojnih gradova BiH okupilo se danas u Sarajevu ispred zgrade institucija BiH dostajnstveno i mirno tražeći hitno usvajanje zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMB).

U 12:00 sati počeo je protest, a u Sarajevo su stigli Banjalučani, Zeničani, Prijedorčani, Mostarci, Tuzlaci... Podršku protestima dali su poljoprivrednici, penzioneri, Udruženje nezaposlenih osoba, a taksisti kompanije Sarajevo taxi protestnom vožnjom podržali su građane BiH koji protestuju već sedam dana. Mirni protesti održani su i u brojnim gradovima BiH.

Tokom protesta u Sarajevu zatraženo je hitno usvajanje Zakona o JMB, ali i rješavanje slučaja "Sejdić Finci", također, ponovljeno je da traže formiranje državnog fonda solidarnosti iz kojeg bi se pomagalo liječenje građana. Također, od političara se traži i odricanje od 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist fonda te da učesnici protesta za JMB ne budu krivično gonjeni.

Kako je saopćeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona sarajevo, incidenata tokom protesta nije bilo.

Uz muziku, pjesme Damira Imamovića i grupe Dubioza kolektiv, okupljeni su plesali i pjevali, ali i političarima poslali jasnu poruku - Dosta nam je, želimo promjene, želimo dostojanstven život! Najviše su se obrušili na člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je nedavno izjavio da demonstranti ruše imidž BiH te da umjesto na ulice izađu na izbore 2014. godine. Njemu su poručili da on ima sabura do 2014. godine, odnosno da se on strpi.

Dok su trajali protesti u Sarajevu, podrška je stizala iz brojnih zemalja svijeta - Palestine, Italije, Švicarske, Irske...

Zvanično, protesti su završeni u 16:00 sati, no organizatori nisu pozvali okupljene da se raziđu, tako da je ispred institucija BiH ostalo nekoliko hiljada građana.

Istaknuto je da će se protesti nastaviti, a građani su pozvani da svaki dan dolaze na "kafu za JMB" ispred Parlamenta BiH. Nadležnima su dali rok da do 30. juna usvoje zakon o JMB.

Spomenimo i to da uprkos svim problemima, građanima BiH ni ovoga puta nije falilo smisla za humor tako da na protestima viđene brojne zanimljive parole poput: "Nećemo ZMBT, hoćemo JMBG", "Ja došo nako", "Nismo ovce, čobani napolje", "Bakire, Game of Thrones je jedino što čekamo do 2014."...

Tok događaja mogli ste pratiti ovdje.