{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani BiH danas izlaze na ulice i daju otkaz parlamentarcima

1.7.2013. u 08:44
26
48
Građani BiH danas izlaze na ulice i daju otkaz parlamentarcima
26
Građani BiH danas izlaze na ulice i daju otkaz parlamentarcima
Foto: Arhiv
Trg Bosne i Hercegovine u Sarajevu će danas u 10 sati ponovo biti mjesto na kojem će se okupiti brojni građani naše zemlje zahtijevajući od Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da usvoji zakon o jedinstvenom matičnom broju.
Organizatori akcije "Otkaz", kako je nazvan današnji protest pred Institucijama BiH, pozvali su sve građane da dođu na proteste i pokažu da im nije svejedno što dobro plaćeni parlamentarci ne rade svoj posao i što se nisu dogovorili u vezi s ovim zakonom, zbog čega ispaštaju tek rođena djeca u BiH.

Organizatori protesta na Trgu BiH u Sarajevu danas su najavili simbolično dijeljenje otkaza parlamentarcima koji nisu usvojili zakon o JMBG te su pozvali građane da danas ništa ne kupuju i ne plaćaju, a da mjesec juli bude mjesec građanskog neposluha, da se odgode plaćanja računa i kazni, ukratko, da se ne pune budžeti i da tako građani političkim elitama uskrate najvažniju polugu moći - novac.

"Kao nenasilan oblik borbe, građanska neposlušnost je jedan od najefikasnijih načina vršenja pritiska na vladajuću klasu. Neposluhom i uz pomoć nenasilnih metoda, nezadovoljni građani i građanke mogu se izboriti za svoja prava čak i ako protiv sebe imaju dosta nadmoćnijeg i utjecajnijeg protivnika. U našem slučaju, borba za djecu i za zakon o matičnom broju mora biti dostojanstvena i nenasilna, te mora sadržavati elemente poput društvenog bojkota i/ili neposlušnosti, odbijanja plaćanja računa, taksi, naknada i poreza, bojkota zakonodavnih tijela i državnih službi. Ovo su samo neki od načina na koje se možemo pobuniti protiv sistema koji već dvije decenije odbija da radi u interesu naroda", navode organizatori.

Proteste koji su počeli nakon vijesti da beba Belmina Ibrišević ne može na operaciju u Njemačku, jer nema JMB i ne može dobiti pasoš, podržala su brojna udruženja i nevladine organizacije, a pored Sarajeva, protestovalo se i u brojnim drugim gradovima.

Na redovnoj sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99 sociolog i politolog Zlatko Hadžidedić jučer je ocijenio kako je ono što se dešavalo u proteklom mjesecu ispred Parlamentarne skupštine BiH buđenje građanske svijesti i početak građanskog društva.

"Prvi put građani BiH uviđaju da jesu građani i da mogu funkcionirati tako, a da ne moraju funkcionirati kao etničke zajednice. Koliko god taj put izgledao dalek, smatram da je moguće da se građani BiH ujedine i shvate da imaju zajedničke interese, a ne tri parcijalna interesa", istakao je Hadžidedić.

Nekoliko udruženja studenata i omladine sa područja Hercegovine jučer su se oglasili saopćenjem za javnost u kojem su također tražili usvajanje zakona o JMB.

Osim u Sarajevu, danas se očekuju protestna okupljanja i u drugim bh. gradovima. Podsjetimo i na to da je nedavno istraživanje agencije Ipsos Plus pokazalo da 89 posto građana na teritoriji BiH podržava proteste za JMB.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: