BiH
0

Na proteste u petak stižu građani iz Zenice i Banje Luke

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Više stotina građana Bosne i Hercegovine već drugi dan protestuje ispred zgrade Parlamenta BiH, a podršku su im odlučili dati i Banjalučani, Zeničani, Bišćani, Tuzlaci, Mosrarci... U Sarajevo bi u ranim jutarnjim satima trebalo stići nekoliko desetina građana iz Banje Luke i iz Zenice.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

U Zenici će sutra biti organizovani protesti ispred Općine Zenica, koji će početi u 10 sati, a Bišćani proteste najavljuju za subotu na gradskom trgu.

Organizator mirnog protesta Emir Serdarević iz Zenice, istakao je da je cilj solidarisanje sa glavnim gradom i iskazivanje podrške.

"Sutra ćemo izaći kao i građani Sarajeva sa parolama i rekvizitima, mirnim putem da skrenemo pažnju da smo i mi dio promjene i da želimo promjene. Danas je to mala Belmina, a sutra ko zna ko, možda prvi ja, moja djeca pa i unuci", izjavio je Serdarević.

Serdarević od građana Zenice očekuje veliki odziv na sutrašnjim mirnim protestima i nada se da će svi ustrajati do kraja i željenih promjena.

"Pozivam sve građane Zenice da nam se pridruže sutra u 10:00 sati na platou ispred zgrade Općine Zenica i da nas podrže u ovom mirnom skupu", kazao je.

Iz Banje Luke, pak, sutra u Sarajevo dolazi nekoliko desetina građana. Oni su se organizovali preko Facebooka.

U grupi u kojoj se okupljaju ističu da "RTRS laže i obmanjuje javnost te da su protesti u Sarajevu mirni i da oni kao građani moraju doći u glavni grad BiH i pomoći sunarodnjacima u borbi za bolju budućnost".

Na proteste se spremaju i Mostarci koji se organizuju preko Facebooka. Oni su najavili proteste u petak na Španskom trgu u 10.00 sati.

Podsjetimo, nakon što je portal Klix.ba prvi objavio priču o malenoj Belmini Ibrišević koja nije imala matični broj te zbog toga nije mogla otputovati u inozemstvo na liječenje, pokrenuti su protesti. Gruša građana je izašla pred Parlament BiH tražeći usvajanje zakona o JMB, a njim se počeo priključivati sve veći broj građana. Vijeće ministara je usvojilo odluku o privremenom izdavanju jedinstvenog matičnog broja, no građani zahtijevaju donošenje zakona, a ne, kako su istakli, zamazivanje očiju.

Danas je pred Parlament izašao veliki broj građana koji je u potpunosti blokirao izlaze iz institucija BiH. Oni traže isključivo - donošenje zakona o JMB, da Ministarstvo civilnih poslova BiH inicira formiranje državnog solidarnog fonda za liječenje teško oboljelih osoba koje ne mogu primiti medicinski tretman u BiH, a po uzoru na zemlje regije, te traže da se fond finansira iz budžeta BiH.

Zahtijevaju da se ministri i poslanici u oba doma Parlamenta do kraja mandata odreknu po 30 posto svojih ukupnih mjesečnih primanja i da se taj novac uplati u fond solidarnosti za liječenje teško oboljelih.

Zatražili su i da građani okupljeni ispred institucija BiH budu zaštićeni od prekršajnog postupka zbog kršenja propisa o javnom okupljanju i parkiranju, jer, kako su naveli, njihovi motivi i namjere u zaštiti osnovnih ljudskih prava su iznad domaćih propisa