BiH
49

Građani spremni da još jednu noć probdiju pred Parlamentom

Piše: J. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Na demonstracijama ispred zgrade Parlamenta BiH već drugi dan okupljeno je blizu hiljadu građana iz svih dijelova naše zemlje. Oni mirnim protestom žele iskazati negodovanje zbog toga što Vijeće ministara nije donijelo konačan Prijedlog zakona o jedinstvenom matičnom broju, već privremeno rješenje o njihovom izdavanju. Dešavanja pratite UŽIVO na našem portalu.

20:50 - Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Mladen Ivanković Lijanović izašao je iz zgrade i razgovara s okupljenima koji mu skandiraju "Lopove" i "Mesaru". Jednom dijabetičaru koji se nalazi unutra donesen je inzulin i da je on sada dobro.

Saznajemo da će predstavnici policijskih agencija u 22 sata održati sastanak u povodu protesta.

20:15 - U zgradu Parlamenta unesena je hrana, a ljekari su iz zgrade Vijeća ministara u kolicima izveli jednu stariju ženu. Jedna grupa ljudi najvjerovatnije će i noćas ostati na ovom mjestu. Kiša samo što nije počela padati.

19:15 - Pregovori sa predstavnicima parlamentaraca nisu urodili plodom, kazao je jedan od demonstranata, sarajevski glumac Feđa Štukan. Na novoj sjednici 17. juna najvjerovatnije neće učestvovati zastupnici iz RS-a, što znači da neće biti kvoruma i ponovo se neće moći donijeti zakon. Podsjećamo da se u zgradi nalaze i učesnici Konferencije guvernera zemalja jugoistočne Evrope. Ni njima nije dozvoljen izlazak iz zgrade.

Građanima je poručeno da je na njima odluka hoće li otići kućama ili ostati, ali su zamoljeni da u slučaju da ostanu i dalje budu jednako dostojanstveni kao dosad. Zasad još niko nije otišao.

18:50 - Demonstranti ne dozvoljavaju pripadnicima Hitne pomoći da uđu u zgradu Parlamenta BiH. Navodno, zastupnici u Parlamentu zovu Hitnu pomoć tvrdeći da im je pozlilo, kako bi uz pomoć ekipa Hitne pomoći izašli iz zgrade.

18:49 - Direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Himzo Selimović izjavio je da zgrada institucija BiH nije ugrožena niti osobe koje su unutra, ali da su sve prilazne puteve blokirali građani Sarajeva koji protestuju, zbog čega je onemogućen normalan ulazak i izlazak iz objekta.

18:18 - Redakciji Klix.ba se obratila grupa službenika u Parlamentu koja apeluje na demonstrante da ih puste da izađu. "Nismo ništa krivi, mi ne donosimo odluke, pustite nas da idemo kućama našoj djeci", poručili su.

18:16 - U zgradi Parlamenta je i grupa stranaca koja ne može izaći.

17:48 - Troje predstavnika demonstranata ušli su na pregovore u Parlament.

17:41 - Parlamentarci su pozvali troje predstavnika demonstranata da dođu na pregovore. Demonstranti su im poručili da se "nađu na pola puta", odnosno da predsavnici parlamentaraca izađu pred zgradu.

17:37 - Demonstranti uzvikuju "Hoćemo zakon" te su poručili da neće nasjedati na bilo kakve provokacije i neće napraviti nikakav incident što bi, kako su istakli, parlamentarci, koji su u zgradi, očigledno željeli. "Mi ostajemo ovdje, a vi možete unutra samo da trunete", kazali su.

17:17 - Pripadnici specijalne policije KS napravili su kordon ispred Parlamenta BiH. Ispred njih su stale majke s bebama u kolicima.

16:55 - U Sarajevo dolazi specijalna policija iz RS da "oslobodi" parlamentarce iz RS-a.

16:50 - Motorima prepriječili uličice prema Vilsonovom šetalištu.

16:39 - Motoristi stigli pred Parlament da daju podršku demonstrantima.

16:34 - Službenici Parlamenta bježe kroz prozore i stražnje izlaze.

16:16 - Osiguranje predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande izašlo je na sporedni ulaz i pri pokušaju bijega gurnuli su demonstranta koji je pao na betonski stup i povrijedio se.

16:11 - Nekoliko službenika Parlamenta BiH "pobjeglo" kroz prozore.

16:03 - Demonstrantima se pridružilo i stotinjak građana koji su gradom protestovali za spas kanjona Ljute.

15:54 - Službenici pokušavaju kroz tunele izaći iz zgrade Parlamenta.

15:39 - Potpuno blokirani ulazi u Parlament i izlazi iz njega.

15:34 Službenici Parlamenta mole demonstrante da ih puste da izađu iz zgrade. "Mi ništa nismo krivi", poručili su.

15:08 Sjednica Parlamenta neće biti nastavljena jer su to tražili poslanici iz RS koji brinu za svoju sigurnost. Navodno, postoji plan evakuacije poslanika iz zgrade Parlamenta.

14:28 - Jedna službenica je uspjela preskočiti ogradu ispred zgrade Parlamenta i pobjeći.

14:19 - Nekoliko službenika Parlamenta pokušalo je pobjeći kroz prozor sa stražnje strane zgrade, ali su spriječeni.

14:04 - Martin Raguž je također pokušao izaći iz Parlamenta BiH, ali mu demonstranti nisu dozvolili. Oni su napravili "ljudski lanac" držeći se za ruke i odlučni su u tome da nikome ne dozvole da izađe iz zgrade institucija BiH dok zakon o JMB ne bude donesen.

13:41 - Demonstranti, kojih ima blizu 400, spriječili su izlazak jedne službenice Parlamenta iz zgrade.

13:08- Počinje sjednica Kolegija Parlamenta na kojoj će se, kako saznajemo, razmatrati sigurnosna situacija ispred zgrade institucija BiH.

12:49 - Demonstranti su uspjeli! Prošli su pored kordona policije i blokirali zgradu.

12:45 Majke s djecom i ostali demonstranti krenuli prema ulazima koje čuvaju specijalci.

11:40 - Pred Parlament je stigla specijalna policija, koja je raspoređena ispred dva ulaza koja nisu blokirana. Očekuje se da dvije grupe krenu prema tim ulazima, a predvodit će ih majke s bebama koje nemaju matični broj.

11:35 - Trenutno se u Parlamentu vodi rasprava o dva prijedloga zakona o matičnim brojevima. Protestima će se uskoro pridružiti i vozači Sarajevo taxija.

"U narednih sat vremena blokirat ćemo sva tri izlaza i iz zgrade niko neće izaći", kazao je Šemsudin Maljević.

11:22 - Na proteste u Sarajevo dolaze nezadovoljni građani iz cijele BiH, Tuzle, Gradačca, Živinica, Mostara, Konjica... Okupljeni uzvikuju parole "Lopovi izlazite napolje!"

11:02 - Jedan od vođa protesta, Šemsudin Maljević, pozvao je građane da u što većem broju dođu ispred zgrade Parlamenta, kako bi blokirali sve izlaze i ulaze ove bh. institucije. Na protestima je trenutno blizu 300 osoba koje čekaju na glavnom ulazu, dok u zgradi Parlamenta traje sjednica na čijem se dnevnom redu nalaze dva prijedloga zakona o JMB.

11:00 - Ines Lopčalija, majka Benjamina, koji je rođen prije 40 dana, obratila se demonstrantima. Kazala je da jutros nije mogla dobiti matični broj za svoju bebu.

"Borim se za prava svog djeteta. U Općini Centar ne znaju o čemu se radi i nisu dobili nikakvu službenu obavijest o privremenoj odluci o izdavanju matičnih brojeva. Agonija se nastavlja i ne znam dokle će ovakvo stanje trajati", istakla je.

10:36 - Na dnevni red Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine uvrštena su dva prijedloga zakona o JMB - SDS-ov i SNSD-ov, odnosno prijedlog Vijeća ministara te prijedlog SDP-a.

10:13 - Na protestima je nešto više od 200 građana, a očekuje ih se najmanje 1.000. Pištaljkama i transparentima mirno traže donošenje zakona o JMB.

10:12 - Pitanje JMB, smatra Srđan Dizdarević, predsjednik Helsinškog komiteta, su ispolitizirali zastupnici u Parlamentu i članovi Vijeća ministara.

"Oni su pokazali da ne vode računa o interesima građana i da sve rade osim onog za šta su plaćeni, a to je izvršavanje zadataka. Ovaj skup ne smije da se raziđe dok se ne donese trajno zakonsko rješenje. Nadam se da će građani znati sankcionisati poslanike koji se ponašaju superiorno, ignorantski i prepotentno", kazao je.

9:53 - Demonstrantima su podijeljene razglednice sa likom djevojčice Belmine na kojima će oni napisati svoje matične brojeve i pokloniti ih zastupnicima u Parlamentu.

9:50 - Tri zastupnice Parlamenta obratile su se demonstrantima i obećale da će na današnji red sjednice Parlamenta biti uvršteni prijedlozi zakona koji će, kako su kazale, najvjerovatnije biti usvojen.

9:30 - Demonstranti koji su proveli noć ispred institucija BiH jutros su uputili pisani zahtjev Parlamentu BiH i Vijeću ministara.

Zahtijevaju da Parlament BiH i vijeće ministara odmah donesu zakon o JMB. Također, traže da Ministarstvo civilnih poslova BiH inicira formiranje državnog solidarnog fonda za liječenje teško oboljelih osoba koje ne mogu primiti medicinski tretman u BiH, a po uzoru na zemlje regije, te traže da se fond finansira iz budžeta BiH.

Zahtijevaju da se ministri i poslanici u oba doma Parlamenta do kraja mandata odreknu po 30 posto svojih ukupnih mjesečnih primanja i da se taj novac uplati u fond solidarnosti za liječenje teško oboljelih.

Zatražili su i da građani okupljeni ispred institucija BiH budu zaštićeni od prektršajnog postupka zbog kršenja propisa o javnom okupljanju i parkiranju, jer, kako su naveli, njihovi motivi i namjere u zaštiti osnovnih ljudskih prava su iznad domaćih propisa.

Također, zatražili su da se predstavnici Vijeća ministara i Parlamenta BiH očituju o njihovim zahtjevima.