{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kafa za JMB: Djeca se igrala i čitala knjige, stariji pili kafu i razgovarali

10.6.2013. u 13:33
17
22
Kafa za JMB: Djeca se igrala i čitala knjige, stariji pili kafu i razgovarali
17
Nekoliko stotina demonstranata okupilo se danas u 12:00 sati ispred Parlamenta BiH, u okviru akcije Kafa za JMB, kojom nastavljaju proteste počete 5. juna. Mladi, penzioneri, roditelji i njihova djeca, kao i prethodnih dana, popili su kafu, razgovarali, a oko 13:00 sati pridružilo im se i nekoliko stotina studenata.
Demonstranti su još jednom poručili svim političkim partijama da im nije potrebna njihova podrška te su istakli da će istrajati u svojim zahtjevima, a to su - donošenje zakona o JMB, formiranje Fonda solidarnosti iz kojeg bi se finansiralo liječenje građana koji ne mogu imati medicinski tretman u BiH te da se parlamentarci i ministri Vijeća ministara odreknu 30 posto svojih primanja do kraja mandata u korist Fonda i da demonstranti koji su učestvovali u blokadi Parlamenta ne budu krivično gonjeni.

"Mi odustati nećemo. Pozivamo sve građane da nam se pridruže sutra ispred Parlamenta BiH na masovnim demonstracijama, a oni koji nisu u mogućnosti da dođu u Sarajevo mogu izaći na mirne proteste u svojim gradovima. Protesti su pokrenuti i neće stati sve dok zakon o JMB ne bude usvojen", kazao je Nihad Aličković, jedan od demonstranata.

On je naglasio da su protesti mirni i da demonstranti nikoga ne ugrožavaju time što ispred Parlamenta traže prava, te da izjave političara iz RS, koji tvrde da se u Sarajevu osjećaju nesigurno, nemaju nikakve veze sa stvarnošću.

"Tokom blokade njima u zgradi ništa nije falilo, niti su bili životno ugroženi. Njima niko nije prijetio niti su napadani. Ispred zgrade su bile, kao i sada, mirne demonstracije, a ne neredi naoružanih ljudi. Tu su bile majke sa djecom, mladi i stariji, koji na dostojanstven način traže prava za najmlađe stanovnike naše zemlje. Stoga, ne mogu ni po kojem osnovu tvrditi da su ugroženi u Sarajevu", istakao je Aličković.

Na demonstracijama ispred Parlamenta bila je i grupa penzionera. Kako su istakli, došli su da podrže građane i pokušaju osigurati bolji život za svoje unuke.

"Došao sam ovdje zbog svojih unuka, porodice, prijatelja i komšija koji ne rade, nemaju posao, nemaju zdravstveno osiguranje i nemaju osnovna prava u svojoj državi. Političari uzimaju sve sebi i nije ih briga za narod. Došao sam ovdje i zbog sebe i svoje supruge. Mi preživljavamo, doslovno, od minimalne penzije. Danas sam ovdje da podržim studente, a sutra ću svakako biti na masovnim demonstracijama i dolazit ću sve dok protesti traju. A, ovo je samo početak. Vrijeme je za promjene u našoj zemlji", kazao je za Klix.ba jedan od penzionera.

Stotinama građana koji su se okupili ispred Parlamenta oko 13:00 sati se pridružilo i više stotina studenata koji su došli uz veliku buku, pištanje, trubljenje i udaranje u bubnjeve te noseći transparente na kojima su jasno istakli svoje zahtjeve.

Oni su dočekani uz aplauz, a nakon kratkog zadržavanja ispred Parlamenta BiH uputili su se dalje ka Elektrotehničkom fakultetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: