BiH
0

Promovisani višestruko zaštićeni trajni izvodi iz matičnih knjiga

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
Načelnik Dževad Bećirević uručuje izvode iz matičnih knjiga (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Svečana promocija novih matičnih knjiga i izvoda iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, te uvjerenja o državljanstvu s neograničenim rokom važenja, upriličena je danas u sarajevskoj općini Centar.

Ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Predrag Kurteš istakao je da je Zakon o matičnim knjigama FBiH stupio na snagu 12. maja 2012., te da ga on smatra jednim od najvažnijih projekata ministarstva koje vodi.

"Kada smo prije godinu dana krenuli u realizaciju ovog projekta kao prioritete na kojim počiva praktična primjena Zakona definirali smo izradu i stavljanje u pravni promet novih matičnih knjiga i izvoda koji imaju neograničen rok važenja, uspostavu centralnog matičnog registra kao elektronske baze podataka svih matičnih knjiga koje se vode u FBiH, te obuku i polaganje obaveznog stručnog ispita za matičare", rekao je Kurteš.

On je naglasio da je posao u vezi izrade i distribucije novih matičnih knjiga i izvoda koji imaju neograničen rok važenja završen, 11 mjeseci prije roka, te da od danas građani FBiH imaju na raspolaganju te dokumente.

Kurteš je kazao da su novi izvodi i uvjerenja dostupni na sva tri zvanična jezika i oba pisma, kao i da su obrasci višestruko zaštićeni od mogućnosti neovlaštenih intervencija u sadržaj.

Načelnik Općine Centar Sarajevo Dževad Bećirević rekao je da je broj upisa u matične knjige te općine približno jednak broju upisa u 70 posto ostalih bh. općina zajedno, zbog činjenice da je porodilište na Jezeru dugo bilo regionalno porodilište.

"Iz tog razloga se trudimo da naša administracija bude što efikasnija u usluživanju građana. Uvođenjem izvoda i uvjerenja koji imaju neograničen rok važenja građani će uštediti svoje vrijeme i novac", potcrtao je Bećirević.

Zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u BiH Renzo Daviddi pojasnio je da je sigurnost dokumenta veoma važan element za BiH u procesu dobijanja bezviznog režima, među kojima je ključni bio biometrijski pasoš, čija sigurnost zavisi od sigurnosti strukture izdavanja izvoda iz matičnih knjiga, jer oni predstavljaju dokumentacijsku bazu za izdavanje ličnih karti i pasoša.

"Iako ste dobili bezvizni režim vaša zemlja je još u procesu monitoringa vizne liberalizacije. Danas smo svjedoci još jednog koraka u pravom smjeru i ovo izdavanje trajnih izvoda iz matičnih knjiga će baciti novo, pozitivno svjetlo na učinjeni napredak Bosne i Hercegovine", poručio je Daviddi.