BiH
2

Matični ured obradio sve zahtjeve za provjere u matičnim knjigama

Klix.ba
Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) je u petak 2. augusta 2013. godine Općoj upravi Općine Centar dostavila informaciju o trajanju provjera u matičnim knjigama prilikom izdavanja biometrijskog pasoša i elektronske lične karte.

U ovom dokumentu, koji obuhvata 79 općina u FBiH, 61 opštinu iz RS-a, te Brčko Distrikt, stoji da je Matični ured Općine Centar, u periodu od 22. maja do augusta ove godine, zaprimio 45.000 zahtjeva, od čega je 26.000 zahtjeva obrađeno u roku od 36 sati, dok je ukupni prosjek za rješavanje zahtjeva 1,6 dana.

"Posebno treba istaći ovaj podatak, jer prema pomenutim evidencijama koje je dostavila IDDEEA, Općina Centar je zaprimila tri puta više zahtjeva nego ostale općine u Kantonu Sarajevo gdje je ovaj broj 16.000. Poređenja radi, ostale tri gradske općine su u pomenutom periodu zaprimile 10.140 zahtjeva, od tog broja su, u roku od 36 sati, obradile 6.313 zahtjeva. S punim pravom možemo reći da Matični ured Općine Centar, koji zaprimi i u rekordnom roku uradi provjere u matičnim knjigama, postiže ovakav rezultat zahvaljujući predanom radu uposlenika koji rade prekovremeno i tokom vikenda posljednjih nekoliko mjeseci, što je na kraju rezultiralo da od ovog ponedjeljka radimo provjere u matičnim knjigama za tekući dan", kazala je Jasna Beba, pomoćnica načelnika za Opću upravu Općine Centar.

U julu ove godine Matični ured Općine Centar je obradio 25.359 zahtjeva za provjere u matičnim knjigama rođenih i državljana, što je za 17 post više obrađenih zahtjeva u odnosu na juni ove godine, dok je u odnosu na isti vremenski period prošle godine obrađeno više od 100% prispjelih zahtjeva, kada je taj broj iznosio 12.374.

"Sličnu situaciju velikog povećanja zahtjeva smo imali i 2011. godine nakon liberalizacije viznog režima za građane BiH. Ovakvu situaciju smo očekivali i nakon što Republika Hrvatska postane stalna članica Evropske unije, čime naši građani od 1. jula ove godine ne mogu sa ličnom kartom prelaziti granicu susjedne države. Stoga smo sa istim brojem službenika, dobrom pripremom i organizacijom uspjeli adekvatno odgovoriti na veliko povećanje zahtjeva za provjere u matičnim knjigama tokom proteklog perioda", kazala je Beba.