BiH
0

Sve veći broj zahtjeva za biometrijske pasoše u MUP-u KS

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo u proteklom je periodu primilo veliki broj zahtjeva za izdavanje biometrijskih pasoša, što je uzrokovano približavanjem godišnjih odmora, ali i činjenicom da Hrvatska od 1. jula postaje članicom Evropske unije - potvrdila je Agenciji Fena glasnogovornica MUPKS-a Nihada Čomor.

Ističe da je u odnosu na zimski period kada je u januaru primljeno nešto više od 2.000 zahtjeva za biometrijske pasoše, u maju i junu taj iznos otprilike pet puta veći.

"U maju smo imali 10.000 zahtjeva za pasoše, a od početka juna do sada nešto više od 7.000 zahtjeva, te se očekuje da će do kraja juna taj broj biti također oko 10.000", kazala je.

Zahtjev za izdavanje pasoša od 2011. godine građani, osim u sjedištu Odjeljenja putnih isprava, mogu predati na još sedam lokacija MUPKS-a gdje se izdaju i drugi lični dokumenti.

Čomor podsjeća da je zakonski rok za izadavanje pasoša 30 dana, dok u ovom periodu građani pasoše dobiju za 20-ak dana.

Stručna savjetnica za odnose s javnošću Agencije za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Amila Opardija potvrdila je Feni da je na nivou BiH također broj izdatih biometrijskih pasoša u posljednja dva mjeseca znatno povećan.

Tako je u januaru ove godine na nivou BiH izdat 17.621 pasoš, dok je u maju taj broj iznosio 32.417, a od početka juna do danas čak 40.152 biometrijska pasoša.