BiH
0

KS: Od maja udvostručen mjesečni priliv zahtjeva za pasoše

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
U Kantonu Sarajevo (KS) i ove godine se, kao i prethodnih godina u ljetnim mjesecima, bilježi povećan priliv zahtjeva građana za izdavanje putnih isprava (pasoša).

Kako je Feni kazala direktorica Uprave administracije i podrške MUP-a KS Sanja Petrović, broj tih zahtjeva počeo je da se povećava već od maja, najvjerovatnije, i zbog izvjesnosti da će Republika Hrvatska postati članica Evropske unije (EU) i da bez putne isprave neće biti moguć prelazak granice s tom susjednom zemljom.

Prema pokazateljima kojima ova uprava raspolaže, u aprilu je zabilježeno oko 5.000 zahtjeva za izdavanje pasoša, a već u narednom mjesecu maju taj broj je porastao na 10.000, pri čemu je taj trend zadržan i u junu u kojem je registrirano 9.500 zahtjeva, odnosno u tekućem mjesecu, u kojem je zaključno s 23. julom, zaprimljeno 7.300 zahtjeva građana, a što svjedoči i o znatno većem prilivu i u odnosu na isti period prošle godine.

Petrović navodi da je radi ekspeditivnosti rada odranije omogućeno zaprimanje zahtjeva na više lokacija u KS-u, gdje se inače izdaju lične dokumente (u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Ilidži, Hadžićima, Vogošći i Ilijašu), uz mogućnost da građani to mogu učiniti na bilo kojoj od ovih lokacija bez obzira na njihovo prebivalište.

"S obzirom na to da je uručivanje putnih isprava isključivo na jednoj lokaciji, u Odjeljenju putnih isprava MUP-a KS u Drugoj policijskoj upravi/Policijskoj stanici Novo Sarajevo, produženo je radno vrijeme ovog odjeljenja od 16.00 do 18.00 sati svakim radnim danom, s tim da radno vrijeme počinje od 8.00 sati", pojašnjava Petrović, navodeći da se od 6. jula putne isprave mogu preuzeti i svake subote od 8.00 do 12.00 sati.

Dodala je da se građani putem web-stranice MUP-a KS svakog ponedjeljka ili utorka mogu informirati o tome s kojim danom (datumom) su stigli urađeni pasoši, a radi njihovog preuzimanja.

"Ukoliko je zahtjev sporan, u tom slučaju građani se obavještavaju putem telefona", precizira Petrović.