{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


KS: Od maja udvostručen mjesečni priliv zahtjeva za pasoše

F
24.7.2013. u 14:56
0
1
KS: Od maja udvostručen mjesečni priliv zahtjeva za pasoše
0
KS: Od maja udvostručen mjesečni priliv zahtjeva za pasoše
Foto: FENA
U Kantonu Sarajevo (KS) i ove godine se, kao i prethodnih godina u ljetnim mjesecima, bilježi povećan priliv zahtjeva građana za izdavanje putnih isprava (pasoša).
Kako je Feni kazala direktorica Uprave administracije i podrške MUP-a KS Sanja Petrović, broj tih zahtjeva počeo je da se povećava već od maja, najvjerovatnije, i zbog izvjesnosti da će Republika Hrvatska postati članica Evropske unije (EU) i da bez putne isprave neće biti moguć prelazak granice s tom susjednom zemljom.

Prema pokazateljima kojima ova uprava raspolaže, u aprilu je zabilježeno oko 5.000 zahtjeva za izdavanje pasoša, a već u narednom mjesecu maju taj broj je porastao na 10.000, pri čemu je taj trend zadržan i u junu u kojem je registrirano 9.500 zahtjeva, odnosno u tekućem mjesecu, u kojem je zaključno s 23. julom, zaprimljeno 7.300 zahtjeva građana, a što svjedoči i o znatno većem prilivu i u odnosu na isti period prošle godine.

Petrović navodi da je radi ekspeditivnosti rada odranije omogućeno zaprimanje zahtjeva na više lokacija u KS-u, gdje se inače izdaju lične dokumente (u Starom Gradu, Centru, Novom Sarajevu, Novom Gradu, Ilidži, Hadžićima, Vogošći i Ilijašu), uz mogućnost da građani to mogu učiniti na bilo kojoj od ovih lokacija bez obzira na njihovo prebivalište.

"S obzirom na to da je uručivanje putnih isprava isključivo na jednoj lokaciji, u Odjeljenju putnih isprava MUP-a KS u Drugoj policijskoj upravi/Policijskoj stanici Novo Sarajevo, produženo je radno vrijeme ovog odjeljenja od 16.00 do 18.00 sati svakim radnim danom, s tim da radno vrijeme počinje od 8.00 sati", pojašnjava Petrović, navodeći da se od 6. jula putne isprave mogu preuzeti i svake subote od 8.00 do 12.00 sati.

Dodala je da se građani putem web-stranice MUP-a KS svakog ponedjeljka ili utorka mogu informirati o tome s kojim danom (datumom) su stigli urađeni pasoši, a radi njihovog preuzimanja.

"Ukoliko je zahtjev sporan, u tom slučaju građani se obavještavaju putem telefona", precizira Petrović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: