{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bez roka važenja: Ovo su novi rodni listovi i uvjerenja o državljanstvu

11.6.2013. u 12:53
90
30
Bez roka važenja: Ovo su novi rodni listovi i uvjerenja o državljanstvu
90
Građanima Federacije Bosne i Hercegovine u svim općinama i gradu Mostaru od ponedjeljka, 17. 6. 2013. godine, bit će dostupni izvodi iz matičnih knjiga rođenih, vjenčanih i umrlih, kao i uvjerenja o državljanstvu bez roka važenja.
U periodu od 10. do 14. 6. 2013. godine, svim općinama u Federaciji Bosne i Hercegovine i gradu Mostaru će biti isporučene potrebne količine obrazaca, nakon čega je u nadležnosti općina i grada da izvode iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu građanima izdaju isključivo na tim obrascima. Od 17. 6. 2013. godine izvodi iz matičnih knjiga ili uvjerenja izdata na bilo kojem drugačijem obrascu neće biti prihvaćeni u pravnom prometu Federacije BiH.

Na svim obrascima je eksplicitno navedeno da nemaju rok važenja, ali i konstatacija da odgovornost za upotrebu izvoda snosi osoba koja taj izvod stavlja u pravni promet.

Obaveza da Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova obezbijedi izradu i distribuciju obrazaca je proistekla iz zahtjeva općina, iskazanog tokom procesa usvajanja zakona, s ciljem da se osigura njihova istovjetnost za područje čitave Federacije BiH, kako u pogledu izgleda i sadržaja tako i tehničke zašite od falsifikovanja i drugih vrsta zloupotreba.

U saradnji sa JP NIO Službeni list BiH, provedena je i koncem 2012. godine uspješno okončana procedura javne nabavke ukupno 2.880 matičnih knjiga i 2.040.000 obrazaca izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja, za potrebe općina i grada u 2013. godini. Posao je dobila kompanija Grafotisak iz Gruda.

Izvodi iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu su, shodno odredbama Ustava Federacije Bosne i Hercegovine, građanima dostupni na tri ravnopravna jezika i dva ravnopravna pisma u Federaciji Bosne i Hercegovine, i apsolutna je obaveza općina i grada da poštuju zahtjeve građana u kontekstu izbora jezika odnosno pisma na kojem žele da im izvod ili uvjerenje bude izdato.

Obrasci na kojima će se izdavati izvodi iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu su višestruko zaštićeni od mogućnosti bilo kakvih neovlaštenih intervencija u njihov sadržaj, kako hemijskim i drugim specifičnostima samog papira i pozicioniranim hologramom, tako i posebnom tehnikom štampe samih obrazaca.

Nakon što je jedanaest mjeseci prije zakonom određenog roka za implementaciju Zakona o matičnim knjigama realizovan zadatak izrade i stavljanja u pravni promet novih izvoda iz matičnih knjiga i uvjerenja o državljanstvu bez roka važenja, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova nastavlja aktivnosti na uspostavljanju matičnog registra, elektronske baze podataka u kojoj će se nalaziti podaci iz svih matičnih knjiga koje se vode u Federaciji Bosne i Hercegovine, čijim uspostavljanjem će se građanima Federacije BiH omogućiti da svoje izvode mogu podići u bilo kojem općinskom matičnom uredu, bez obzira na mjesto boravka. Uspostava matičnog registra treba biti završena do maja 2014. godine.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: