Sastanak Dodika i Mališeva
0

Prolazak kraka gasovoda "Južni tok" od velikog je značaja za BiH

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Republika Srpska je potpuno spremna da kroz zajedničku kompaniju sa ruskim Gazpromom pristupi realizaciji izgradnje kraka gasovoda "Južni tok" kroz taj RS, rekao je danas entitetski predsjednik Milorad Dodik tokom razgovara sa Dmitrijem Mališevim, izvršnim direktorom zajedničke kompanije Ruske Federacije i Republike Srbije "Južni tok Srbija", koja će se baviti izgradnjom gasovoda "Južni tok".

Na sastanku u Banjoj Luci usaglasili su se oko plana aktivnosti buduće zajedničke kompanije, za koju će memorandum o formiranju biti potpisan u septembru mjesecu, saopćeno je iz Dodikovog kabineta.

Entitetski predsjednik i izvršni direktor kompanije "Južni tok Srbija" složili su se da će "prolazak" kraka gasovoda kroz RS doprinijeti ekonomskom napretku RS i Bosne i Hercegovine, kao i da je ovaj projekat, za koji je početak gradnje previđen krajem 2013. godine, od izuzetnog regionalnog značaja.

Dodik je projekat prolaska kraka gasovoda "Južni tok" kroz RS označio prvorazrednim prioritetom za taj bh. entitet.

Razgovorima je prisustvovao i ruski ambasador u BiH Aleksnadar Bocan-Harčenko.

Vlada RS-a je krajem juna prihvatila informaciju o realizaciji Gasnog projekta - interkonekcije RS na gasovod "Južni tok" s Memorandumom o razumijevanju između RS i kompanije Gazprom iz Moskve.

Entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević tada je rekao da realizacija ovog projekta podrazmijeva izgradnju magistralnog gasovoda i distributivne mreže, distribuciju gasa svim gradovima i općinama u RS i prelazak toplana na gas.

"Ove aktivnosti uključuju i prelazak toplana na gas i izgradnju dodatnih kombinovanih blokova na termoelektranama, te da se uz saglasnost Vlade RS, osnuje zajednička kompanija sa ruskim Gazpromom", naveo je Kovačević.