Premijer RS-a u Bosanskom Šamcu
0

Džombić: "Južni tok" je ključna investicija za RS

SRNA
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Aleksandar Džombić (Foto: SRNA)
Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić izjavio je danas da je priključenje na "Južni tok" ključna investicija za budući razvoj RS-a koja donosi i prateće investicije čija će se vrijednost mjeriti milijardama.

Džombić očekuje da će Republika Srpska, odnosno BiH i cijeli region naredne godine imati bolje ekonomske pokazatelje, nakon svjetske ekonomske krize koja je snažno pogodila i Balkan.

"Republika Srpska usvojila je niz mjera i preduzela aktivnosti da bi ublažila posljedice krize. Razvojni program koji smo kreirali 2007. godine, nizak udio javne potrošnje u bruto-društvenom proizvodu i nizak nivo zaduženosti stavili su nas u dobar položaj", rekao je DŽombić novinarima u Bosanskom Šamcu gdje je danas najavio nove investicije Vlade na ovom području.

Premijer je naglasio da je Republika Srpska realizacijom Razvojnog programa uspjela da amortizue jedan udar krize, ali da i dalje treba činiti sve da bi se poboljšao standard građana. "Sada nastojimo da to činimo otvaranjem investicionih projekata koji su najbolji lijek za ublažavanje posljedica krize, prvenstveno infrastrukturom i projektima u energetici, što će posebno uticati na stabilizaciju prilika na tržištu rada", rekao je Džombić.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik potpisao je jučer u Sočiju Memorandum o saradnji sa ruskom kompanijom "Gasprom" kojim je predviđena izgradnja kraka gasovoda "Južni tok" kroz RS.

"Ovaj memorandum podrazumijeva dogovor o izgradnji gasnih elektrana koje će bitno pojačati sposobnost Republike Srpske koja, kada se sve to uradi, može da bude jedna od najvažnijih destinacija proizvodnje električne energije u regionu", izjavio je Dodik Srni.