Dodik na sastanku sa Milerom
0

Gazprom: Izgradnja gasovoda kroz more počinje krajem godine

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je, danas u Sankt Peterburgu sa predsjednikom Upravnog odbora Gazproma Aleksejem Milerom, koji ga je upoznao s dosadašnjom realizacijom projekta Južni tok te informirao da bi početak izgradnje faze gasovoda kroz more trebalo da počne krajem ove, a najkasnije početkom naredne godine.

Ovom prilikom predsjednik Upravnog odbora Gazproma predao je Dodiku nacrt sporazuma između Republike Srpske i Gazproma u kojem je, između ostalog, predviđeno osnivanje zajedničke kompanije koja bi trebalo da upravlja ovim projektom te definisane količine gasa koje će biti isporučene Republici Srpskoj, saopćeno je iz kabineta entitetskog predsjednika.

"Predviđene su i garancije za energetsku sigurnost Republike Srpske, izgradnju magistralnog gasovoda, odnosno kraka gasovoda Južni tok kroz Republiku Srpsku, prijedlozi gasifikacije gradova u Republici Srpskoj, kao i izgradnja elektrana na gas, kao jeftiniji, prirodni i ekološki prihvatljiv energent“, stoji u saopćenju.

Dodik je izrazio zadovoljstvo što se projekat, koji je podržao i predsjednik Rusije Vladimir Putin, odvija, kako se tvrdi, predviđenom dinamikom.

Naglasio je i da će informirati Vladu Republike Srpske, koja bi trebalo da da saglasnost na prijedlog sporazuma, koji bi uskoro trebalo da bude potpisan.