BiH
25

Prohić: Dodik se panično brani

FENA
Ibrahim Prohić
Ibrahim Prohić
Milorad Dodik ima 101 karakteristiku na koje se može staviti primjedba, a samo jednu "vrlinu" - konstantnost, kazao je u izjavi za Agenciju FENA politički analitičar Ibrahim Prohić komentirajući izvještaj koji je Dodik poslao pojedinim ambasadorima i međunarodnim zvaničnicima u Vijeću sigurnosti UN-a.

Podsjećamo, Dodik u svom izvještaju, koji je svojevrsni odgovor na Izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, za nenapredak BiH ka EU integracijama direktno optužuje državu BiH i OHR.

Prohić pojašnjava da je ovakav Dodikov potez nastavak već dobro poznate strategije.

"Na ovo upozoravam već nekoliko godina uporno ističući da ovakve izjave nisu dio Dodikove predizborne kampanje već dio projekta i strategije u kojem on nije usamljen", kazao je Prohić.

Podsjeća na Dodikovu izjavu koju je dao u trenutku proglašenja nezavisnosti Kosova, a u kojoj Dodik govori da treba biti dovoljno strpljiv te će ono što dugo traje, bez obzira koliko je legitimno, na kraju biti legalizirano.

"On slijedi tu svoju izjavu i svoje strateško opredjeljenje. Kod Dodika se u zadnjih nekoliko mjeseci može uočiti nervoza, a koja se lako iščitava iz njegove neverbalne komunikacije. On najbolje zna kakva je situacija u Republici Srpskoj, uostalom ista kao i u Federaciji BiH. On zna da je budžet ispražnjen i da nije bilo zadnjeg aranžmana s MMF-om da bi bankrotirao. Također, svjestan je da je prodao sve što se moglo prodati i da industrija ne radi. Vidi se da gubi podršku i ono malo podrške koja mu je ostala je iz straha i osjećaja zavisnosti o Dodiku", smatra Prohić.

Njegov rejting je u ovom trenutku vrlo nizak, pojašnjava Prohić, te ističe da je na sceni tendencija i daljeg pada.

"I znajući sve to, on se panično brani. Za Dodika ostanak na vlasti nije samo pitanje zadržavanja moći već pitanje ostanka na slobodi. Zato se on grčevito bori jer zna da vanjske snage i reakcije izvana mogu "doći glave". On zna da je u Inzkovom izvještaju glavni krivac upravo on", rekao je Prohić.

Smatra da ovaj Dodikov izvještaj Inzko može itekako iskoristiti kao argument.

"U Dodikovom ponašanju registriram paradoksalne stvari. S jedne strane on traži ukidanje OHR-a, a s druge strane opstruira sve ono što treba biti provedeno da bi do toga došlo. Njemu je jednostavno potreban OHR, ma kako to kontradiktorno zvučalo, jer on suprotstavljanjem moćnim silama, poput OHR-a, povećava svoju snagu i pokazuje svoju silu. On voli prkositi moćnima jer na taj način prikuplja simpatije naroda. OHR mu je jedna od tačaka na kojima konstantno može zaoštravati odnose i producirati konflikte", objasnio je Prohić.