|

U Njemačkoj smatraju smiješnim tvrdnje da žele rušiti Dodika

U Njemačkoj smatraju smiješnim tvrdnje da žele rušiti Dodika
134
A
Anadolija
26.1.2013. u 13:19
71
komentara
134

dijeljenja
U Njemačkoj smatraju smiješnim tvrdnje da žele rušiti Dodika Foto: Nedim Grabovica/Arhiv/Klix.ba
Špekulacije vjerovatno plasirane iz krugova bliskih predsjedniku Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku kako je potpuno slamanje tog bosanskohercegovačkog entiteta i neutraliziranje njenog prvog čovjeka dogovoreno u Minhenu te da je ''svaka nevladina organizacija, uključena u taj projekt, dobila je zadatak šta treba da radi'', u Njemačkoj smatraju smiješnima, izvještava novinar agencije Anadolija (AA).
Zanimljivo, Dodik je i sam u posljednje vrijeme u više navrata iznio tvrdnje kako ga "Zapad želi srušiti", te da za tu svrhu u Bosnu i Hercegovinu iz inostranstva stižu milionska sredstva. Špekuliralo se i o najmanje 10 miliona američkih dolara za te svrhe.

Međutim, ugledni njemački politički analitičar i ekspert za njemačku politiku na Balkanu Bodo Weber kaže za agenciju Anadolja (AA) kako sumnja da je moguće razotkriti pozadinu vijesti o pripremama rušenja Dodika u Minhenu.

Ove vijesti, pojašnjava on, očigledno dolaze iz miljea koji predstavlja ostavštinu bezbjedonosno-propagandnih struktura iz 90-tih godine prošlog stoljeća, koje se djelomično još i dalje koriste za propagandne svrhe.

''Zato su i tvrdnje koje se redom iznose u članku smiješne i ne vrijedi ih demantirati. A kamoli da bi neko u Njemačkoj obraćao pažnju na njih. Jedino je ovdje interesantan širi kontekst spinovanja iz Republike Srpske koji se može čuti zadnjih nekoliko sedmica, a po starom titoističkom receptu o "specijalnim ratom" međunarodne zajednice uz pomoć pete kolone protiv Dodika i, što je ovdje identično, RS-a'', kazao je Weber.

Prema njegovom mišljenju, Dodikova vladavina je, zapravo, proizvod nedjelovanja Evrope i Sjedinjenih Američkih Država (SAD), a ne izraz nekakve autohtone političke volje Srba u RS-u.

''Njegov autoritet isključivo počiva na tome da je ušao u sukob sa Zapadom, koji zbog odsustva političke volje i dalje odbija ulogu stranke u sukobu. Istovremeno, ni na unutrašnjem bosanskohercegovačkom planu do sada se nije pojavio ravan suparnik-branioc države i demokratije. Ono što me zabrinjava jeste pitanje koje se meni u tom kontekstu nameće. Naime, šta se sve može desiti ako se trend propadanja tog autoriteta, koji je počeo na lanjskim lokalnim izborima, nastavi do Općih izbora 2014. godine, a da međunarodna zajednica i dalje istrajava u svojoj trenutnoj poziciji i s pristupom za koji je potpuno svjesna da ne funkcionira bez političke snage za preokret'', ocijenio je Weber u razgovoru za agenciju Anadolija.
Prijavi grešku


Komentari (71)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...