BiH
7

DP: Dodika niko više ne doživljava kao ozbiljnog političara

FENA
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Milorad Dodik (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Niko ozbiljan u Republici Srpskoj, Srbiji, cijelom regionu a i u svijetu više ne doživljava Milorada Dodika kao ozbiljnog političara, svi nastoje da ga se klone jer je svima jasno koliko je politički i moralno zastranio, i da je odavno krenuo putem bez povratka na kojem su se prije njega našli mnogi diktatori, saopćila je Demokratska partija.

U reagiranju na posljednje izjave Milorada Dodika, ova stranka ističe je on „po ko zna koji put potvrdio svoj bezobrazluk, bahatost i primitivizam neprimjeren funkciji predsjednika Republike Srpske koju obavlja“.

"Ustav Republike Srpske nalaže predsjedniku Republike da izražava njeno državno jedinstvo i da Republiku predstavlja, a on radi sve suprotno. Umjesto da izražava državno jedinstvo on izražava državno nejedinstvo koje sam u kontitnuitetu proizvodi lažima i optužbama na račun opozicije i izmišljanjem stranih plaćenika i domaćih izdajnika u redovima onih koji ga s pravom kritikuju", navodi DP u saopćenju.

Umjesto da Republiku Srpsku, odnosno sve njene građane, kulturno i ozbiljno na svakom mjestu predstavlja, on, dodaju iz ove stranke, „sve češće javno izgovara uvrede, psovke i primitivnosti neprimjerene jednom uličaru a kamoli jednom izabranom predsjedniku“.

To što je jednu uspješnu i slobodnu medijsku kuću, kakva je BN Televizija, okvalifikovao kao plaćeničku i izdajničku, samo je, konstatira DP, nastavak njegovog straha od objavljivanja istine o njemu i njegovom režimu.

"Režimski mediji i novinari uživaju njegovu ličnu zaštitu, a slobodni i nezavisni novinari i mediji, nažalost, strahuju od izliva bijesa, psovki i primitivizma razularenog diktatora, umjesto da se solidarišu i brane slobode svakog ugroženog novinara koje su im zagarantovane Ustavom Republike Srpske. Od Milorada Dodika može se samo očekivati da režim brani svim sredstvima, zato i izmišlja nekakve strane pare kojima se navodno trebaju finansirati navodne proljećne demonstracije, pa će vrlo brzo, ukoliko Sindikat ostane pri odluci da organizuje generalni štrajk, i prosvjetne radnike, policajce, radnike u državnoj upravi kojima je smanjio plaće jer je Republiku Srpsku doveo na rub bankrota, nazivati također stranim plaćenicima i izdajnicima", navodi se u saopćenju.

Za Demokratsku partiju ovakav Milorad Dodik nije, navodi se, nikakva nepoznanica, on je „diktator koji ne bira sredstva u obračunu s neistomišljenicima i u namjeri da održi režim na vlasti“.

"Raduje nas što njegovo pravo lice vidi sve više političkih aktera ali građana. Njegov lažni patriotizam sve je ogoljeniji, i mnogi koji su do jučer slijepo vjerovali njegovim lažima sada sve više uviđaju s kim imaju posla", zaključuje DP.