Zastoj na putu
45

Program reformi ima 6 poglavlja, nema riječi vojna neutralnost i ANP: Šta se kotrlja nakon slanja?

D. Be.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Dokument Program reformi BiH, koji će biti poslan u NATO, a još nije ugledao svjetlo dana, prema saznanjima Klix.ba, sadrži šest poglavlja koje sadrži Godišnji nacionalni program te ne poznaje pojmove "vojna neutralnost RS-a" i "ANP".

Prema našim saznanjima, u dokumentu se govori o saradnji BiH s NATO savezom u segmentima politike, ekonomije, prava, ali i vojnom aspektu, odnosno o svemu onome što je planirano ANP-om. Ono što je ključno leži u činjenici da BiH sama šalje plan, u ovom slučaju program, u NATO i sama pred sebe postavlja ciljeve ili reforme koje će provoditi.

Taj plan, u ovom slučaju program reformi, se svake godinje nadopunjava i širi na putu ka članstvu u NATO savezu.

Prvobitni Godišnji nacionalni program (ANP) sadržavao je malo više od 150 stranica, a dokument pod imenom Program reformi se "pekao" posljednju godinu i sročen je na 25 stranica. Kako saznajemo, na njemu se vrijedno radilo uz brojne prepravke i dopune kako bi zadovoljio sve strane i kako bi ga, što je najvažnije, prihvatio NATO savez.

150 ili 25 stranica, nije važno

Vrijedi istaći da broj stranica ne umanjuje njegov značaj ako se u obzir uzme da ni Godišnji nacionalni programi nekih današnjih članica NATO-a ili ozbiljnih pretendenata za Sjevernoatlantski savez nisu poslali dokument s većim brojem stranica. Važna je njegova suština, a još bitnija je posvećenost provođenju zadatih ciljeva, odnosno reformi.

Upravo to je potvrdio i James Appathurai, zamjenik pomoćnika generalnog sekretara NATO-a za politička pitanja i sigurnosnu politiku. U razgovoru s novinarima tokom posljednjeg samita Sjevernoatlantskog saveza, koji je održan u Londonu, kazao je da novousvojeni Program reformi omogućava NATO savezu da pruži još veću podršku BiH kada je riječ o reformama i naglasio je da je za Alijansu to jedna od najvažnijih stvari.

James Appathurai
James Appathurai

"Vjerujem da građani BiH žele da se reforme provedu, tako da pozdravljamo bilo koji pomak. Program reformi nam omogućava da pružimo još veću podršku zemlji. Koliko mogu primijetiti, reforma u odbrambenom sektoru je jedna od najuspješnijih u zemlji. Želimo pružiti više podrške, a sada imamo priliku da to i uradimo u oblastima koje je sama zemlja identifikovala kada je riječ o reformisanju. Naglašavam da ništa ne namećemo, ali imamo tehničke mogućnosti koje možemo ponuditi, a novim programom svakako možemo pomoći zemlji da napreduje", rekao je Appathurai.

On je dodao da se dokument Program reformi može prihvatiti jer posjeduje sve potrebne elemente za NATO, a koji će proizvesti daljnje reforme.

Pošalji dokument, a onda ne radi ništa

"Politička situacija u BiH je komplikovana, ali sve što mi želimo jeste prilika da nastavimo dalje, a to upravo ovaj program omogućava", dodao je. Kazao je kako NATO poštuje svaku pojedinačnu i suverenu odluku neke zemlje, bilo da su to političke ili ekonomske odluke, ali i istakao da se Savez želi uvjeriti u svoju aktivnu ulogu u regionu kada je riječ o provođenju reformi.

Milorad Dodik, Šefik Džaferović i Željko Komšić su jednoglasno usvojili Program reformi nakon 13 mjeseci krize i neslaganja u vezi s ANP-om. Pitanje zbog čega su naprasno postigli dogovor i otkočili procesi moguće da leži u činjenici da su na ovom dokumentu svi dobili, ali i izgubili.

Program reformi BiH je usvojen i prema stanju na terenu bit će poslan u sjedište NATO-a u Briselu, ali ono što bi moglo uslijediti nakon toga dovelo bi do novog poraza BiH. Taj poraz bi se mogao ogledati u tome da se na Programu reformi uopće neće raditi i da će njegovo slanje biti puka formalnost što će značiti usporeno kretanje, odnosno stajanje na putu ka članstvu u NATO savezu.

Time bi duo Džaferović - Komšić dobio plus, jer su uspjeli nagovoriti Dodika da se dokument, zvali ga ANP ili Program reformi, pošalje u Brisel, a Dodik jer će on i njegove stranačke kolege na različitim utjecajnim državnim funkcijama kočiti napredak ka NATO-u. Ipak, ono što je bitno jeste da će BiH, u svakom slučaju, nastaviti sarađivati s ovom vojnom alijansom koja će očito uz podršku SAD-a posvetiti sve veću pažnju Zapadnom Balkanu nakon povećanja ruskog interesa za ovaj prostor.