Preuzeta obaveza
74

Šta se dešava sa NATO putem: Dunović postavio pitanje o neusvajanju programa reformi za 2023.

F. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH Milan Dunović (DF) uputio je pitanje predsjedavajućoj Vijeća ministara Borjani Krišto, ministru odbrane Zukanu Helezu i ministru vanjskih poslova Elmedinu Konakoviću o usvajanju Programa reformi za 2023. godinu.

"Zbog čega Program reformi BiH za 2023. godinu nije usvojen na Vijeću ministara, ako znamo da je to posljednji put urađeno u prethodnom sazivu Vijeća ministara BiH, te je posljednji usvojeni i dostavljeni Program reformi, Program za 2022. godinu?", upitao je Dunović.

Nastavio je sa pitanjem šta je do sada urađeno, od imenovanja ovog saziva Vijeća ministara BiH do danas, po ovom pitanju i koji su naredni koraci.

"Ukoliko je namjera odustajanje od NATO puta Bosne i Hercegovine, napominjem da to nije stvar političkog konsenzusa, već obaveza propisana članom 84. Zakona o odbrani BiH, u kojem je navedeno: "Član 84. (Aktivnosti za prijam u NATO) Parlamentarna skupština, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo te svi subjekti odbrane, u sklopu vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, provest će potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u NATO članstvo", naveo je Dunović.