BiH
410

Profesor Fehim Nametak dobio veliko priznanje od Republike Turske

Piše: E. G.
(Foto: Ured predsjednika Republike Turske)
Abdullah Gul i profesor Fehim Nametak (Foto: Ured predsjednika Republike Turske)
Bosanskohercegovački turkolog, profesor emeritus Fehim Nametak, prije nekoliko dana je u Ankari primio odlikovanje predsjednika Republike Turske Abdullaha Gula, i to za za životno djelo.

Ovo veliko priznanje došlo je nakon dugogodišnjeg vrijednog i vrlo cijenjenog rada profesora Nametka, a što je prepoznato i u Turskoj. U izjavi za portal Klix.ba, profesor Nametak je pojasnio o kakvoj se negradi radi.

"To je orden zasluga za Republiku Tursku i za odnose koje neko uspostavlja između Turske i ostatka svijeta, odnosno drugim državama. Radi se o odlikovanju koje dodjeljuje predsjednik i kada mi je uručivao priznanje, kazao je da nagradu dobijam za proučavanje bošnjačke i turske kniževnosti, za zbližavanje dvije kulture", pojasnio je profesor Nametak.

Nagrada se dodjeljuje u proteklih 20 godina, a do sada ju je dobilo oko 50 osoba, među njima niko sa prostora bivše Jugoslavije, odnosno profesor Nametak je prvi sa ovih prostora kojem je dodijeljeno ovo priznanje.

"Zaista sam počašćen time što sam uvršten među 50 najvećih svjetskih turkologa u tih 20 godina, koliko se nagrada dodjeljuje", kazao nam je Nametak.

Profesor Nametak proučava tursku, ali i bošnjačku književnost na turskom jeziku.

"U tom pogledu sam uradio nekih 300 do 350 bibliografskih jedinica, nekih dvadesetak knjiga, predavao sam na pet univerziteta na prostoru bivše Jugoslavije", pojašnjava profesor u najkraćem svoj naučni rad koji je prethodio ovom priznanju.

Kao profesor i historičal turske književnosti, Nametak kaže da je saradnja među između turskih i bosanskih književnih krugova dosta dobra, ali da uvijek može biti bolja.

"Općenito kod nas je zanimanje za turkologiju sve veće. U četiri univerziteta u BiH se predaje turski jezik i turska književnost sada. Naravno, to je zasluga same Republike Turske i njihove politike te interesa. Kada je u pitanju obrnuta situacija, znam da u gradu Edirne na jednom univerzitetu ima katedra za bosanski jezik i književnost i čini mi se u Ankari fakultativno. koliko znam, to je to. Nažalost, nismo mi toliko interesantni njima, koliko su oni nama u tom pogledu, ali eto neko je zapazio i moje sudjelovanje na tim brojnim konkresima i skupovima, kako u Turskoj, tako i ovdje kod nas u balkanskim zemljama, kao i naučni doprinos koji sam dao", navodi profesor Nametak.