BiH
149

Turska donirala opremu Filozofskom fakultetu u Sarajevu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci, federalni ministar sporta i kulture Salmir Kaplan, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšića i dekan Filozofskog fakulteta Salih Fočo prisustvovali su danas uručenju opreme za unapređenje radnog prostora na Katedri za turski jezik i književnost (Odsjek za orijentalnu filologiju) Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Tehničku opremu ovom odsjeku donirala je Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA).

Zeybekci je podsjetio da su dvije zemlje Turska i BiH potomci ljudi koji su na istom geografskom prostoru dijelili ista osjećanja te da su potomci iste kulture.

"Osmansko carstvo je bila turska država, bosanska država, hrvatska država, srpska država, arapska država. Stvorili su je mnogi narodi koji su se našli na okupu, mnoge kulture i mnogi jezici. Oko 550 godina proveli smo zajedno, a nakon osmanske države ovdje vidim spomenike i historiju tog vremena", istaknuo je Zeybekci.

Podsjetio je da je BiH iznjedrila 22 velika vezira odnosno 22 premijera, na hiljade velikih vladara je došlo iz BiH, na stotine pjesnika, arhitekata i umjetnika.

Ministar Kaplan je izrazio nadu da će posjeta ministra ekonomije Turske rezultirati novim projektima koji će biti na obostrano zadovoljstvo BiH i Turske posebno jer je Turska zemlja članica G20 te je naglasio da je prisutnost Turske u BiH legitimna i logična.

Ministar Zeybekci susreo se danas i sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem kada je napomenuo da je cilj njegove posjete da poveća izvoz BiH, te da pomogne bh. privrednicima da svoje proizvode plasiraju na turskom tržištu.

Kavazović je izrazio nadu da će ova posjeta rezultirati poboljšanjem ekonomske situacije u BiH te otvaranjem novih radnih mjesta te je podsjetio da je uz pomoć TIKA-e obnovljen veliki broj džamija i medresa u BiH.

Ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci obišao je i Memorijalni kompleks Kovači i mezar prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića te je položio cvijeće na mezarju Kovači.