BiH
17

"Susreti intelektualaca" u Sarajevu: Građani Turske i BiH dijele zajedničku historiju i tradiciju

Anadolija
Aida Begić (Foto: Anadolija)
Građani Turske i Bosne i Hercegovine dijele zajedničku historiju i tradiciju, kazao je danas guverner Eskisehira Gungor Azim Tuna na otvaranju "Susreta intelektualaca" u gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu.

Tuna je dodao kako se turski narod trudi da afirmiše odnose sa narodima sa kojima su njihovi preci zajedno živjeli.

"Granice koje se nalaze među nama nisu prepreke i nisu granice za naše duše. Mi takve granice nikada nećemo postavljati. Mi u svom srcu nosimo ljubav koju smo naučili od Yunus Emrea, koji u svojoj izreci kaže 'volimo, da bismo bili voljeni'", rekao je Tuna.

Više hiljada učenika iz Turske posjetilo je do danas Bosnu i Hercegovinu, istakao je Tuna i dodao da su oni svoje utiske o ovoj zemlji prenijeli  kada su se vratili kući. 

"Ono što su nam prenijeli jeste da su svjedočili da se još uvijek pojmovi iz osmanskog perioda koriste i danas ovdje, poput pozdrava i pojedinih riječi. To nam pokazuje da smo uspjeli da smanjimo granice, i da ono što je daleko od oka ne mora biti daleko i od srca", poručio je Tuna, čestitavši svim intelektualcima, akademicima, umjetnicima i drugima koji su doprinijeli realizaciji ovakvog skupa.

Skupovi poput ovog veoma su značajni za razvoj odnosa između Bosne i Hercegovine i Turske, kazao je ministar kulture i sporta u Vladi FBiH Salmir Kaplan.

"Tokom mog boravka u Turskoj, shvatio sam da, koliko god da jedni druge volimo, međusobno se dovoljno ne poznajemo. Dobro je da se upoznajemo preko ovakvih skupova", istakao je Kaplan, te svim učesnicima poželio uspješan rad.

Ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz kazao je kako je tokom svog boravka u BiH radio na poboljšanju stanja u zemlji. Yildiz je izrazio nadu da će u predstojećem periodu biti uspješniji u pomaganju BiH.

U okviru "Susreta intelektualaca", biće održani paneli na kojima će se razgovarati o društvima i migracijama, muzici i kulturi, gradovima i arhitekturi, te temama poput filma i historije.

"Susretima intelektualaca", koje organizuje agencija "Eskisehir glavni grad kulture turskog svijeta 2013" u okviru platforme za mislioce Anadolije, prisustvovaće Muhsin Mete, Aida Begić, Belkis Ibrahimhakkioglu, Safet Bandžović, Yildirim Aganoglu, Mufid Garibija, Maja Baralić Materne, Yusuf Adiguzel, Suphi Saatci, Suleyman Faruk Guncuoglu, Ruhi Ayangil i Alparslan Baha Yilmaz.