BiH
21

U subotu kolektivno sunećenje 150 djece u Sarajevu

Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
Foto: Arhiv/Anadolija
U subotu 19. aprila će u glavnom gradu Bosne i Hercegovine Sarajevu biti organizovan kolektivni sunet za 150 djece u organizaciji Centra za obrazovanje i kulturu Istanbul i agencije "Eskisehir glavni grad kulture turskog svijeta 2013", javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru programa, djeca obučena u garderobu za sunet, prvo će se provozati kočijama na Vrelu Bosne, nakon čega će otići u Bosanski kulturni centar (BKC), gdje će biti održan program. Ovom važnom događaju prisustvovat će i ministar obrazovanja Republike Turske prof. dr. Nabi Avci i guverner Eskisehira Gungor Azim Tuna.

Djeca će imati priliku slušati pjesme u izvedbi bosanskohercegovačkog hora Fatih Sultan Mehmed Han, kao i gledati lutkarske predstave u BKC-u.

Nešto kasnije u Narodnom pozorištu u Sarajevu bit će prikazan i derviški ples u izvedbi grupe "Bursa sema" i u pratnji poezije Yunus Emrea.

Istog dana, u subotu, u konferencijskom salonu Gazi Husrev-begove biblioteke bit će održani paneli pod nazivom "Susreti književnika", na kojima će se razgovarati o društvima i migracijama, muzici i kulturi, gradovima i arhitekturi, te temama poput filma i istorije.

"Susrete književnika", koje organizuje agencija "Eskisehir glavni grad kulture turskog svijeta 2013" u okviru platforme za mislioce Anadolije, otvoriće ministar kulture i sporta Federacije BiH Salmir Kaplan i guverner Eskisehira Gungor Azim Tuna. Susretima će prisustvovati Muhsin Mete, Aida Begić, Belkis Ibrahimhakkioglu, Safet Bandžović, Yildirim Aganoglu, Mufid Garibija, Maja Baralić Materne, Yusuf Adiguzel, Suphi Saatci, Suleyman Faruk Guncuoglu, Ruhi Ayangil i Alparslan Baha Yilmaz.