BiH
0

Priređen tradicionalni božićni koncert u organizaciji Ministarstva odbrane BiH

FENA
Dom oružanih snaga
Dom oružanih snaga
Ministarstvo odbrane BiH večeras je u Domu oružanih snaga BiH u Sarajevu priredilo tradicionalni svečani božićni koncert povodom obilježavanja ovog najznačajnijeg katoličkog praznika.

Koncertu i prigodnom prijemu prisustvovale su brojne visoke zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života BiH, pripadnici Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, crkava i vjerskih zajednica, kao i vojno-diplomatski i drugi međunarodni predstavnici u našoj zemlji.

Domaćin svečanosti bila je zamjenica ministra odbrane za politiku i planove BiH Marina Pendeš, koja je u prigodnom obraćanju ocijenila da blagdan Božića predstavlja ljepotu rađanja, postojanja, vjere i obitelji.

"Božić u nama budi osjećaje prisnosti i povjerenja prema drugima. Večerašnji koncert je posvećen vama koji ste svojim djelovanjem doprinijeli da uspješno vodimo reformu odbrambenog sustava, reformu koja nas približava NATO-u, ali i EU, i našim pripadnicima Oružanih snaga u mirovnoj misiji ISAF, koji predstavljaju sve nas i našu domovinu BiH", kazala je ona.

Vojni biskup BiH mons. Tomo Vukšić uputio je zahvalu Ministarstvu odbrane BiH i Oružanim snagama BiH za pomoć kako bi katoličko dušebrižništvo što bolje djelovalo.

"Zahvaljujući toj potpori vojni svećenici su u svom svakodnevnom dušebrižništvu mogli izaći u susret velikom dijelu duhovne potrebe vojnika Vojnog ordinarijata. Tokom 2012. išli smo i u vojnim uniformama i pod službenim znakovljem na tri međunarodna hodočašća - u Lurd, Mariju Bistricu i na Bobovac", istaknuo je on.

Na koncertu su nastupili orkestar Oružanih snaga BiH, vokalna skupina "Viteški akordi" iz Viteza i Klapa "Sv. Juraj" Hrvatske ratne mornarice. Na programu su bila djela klasične muzike i tradicionalne božićne pjesme.