BiH
1

U Domu OS BiH održan Božićni koncert Ministarstva obrane BiH

Klix.ba
Povodom obilježavanja nastupajućeg blagdana Božića u Domu Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je 18. decembra upriličen tradicionalni Božićni koncert i prijem, čiji je domaćin bila zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš.

Koncertu su prisustvovali pripadnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH, predstavnici crkava i vjerskih zajednica u BiH, predstavnici političkog, kulturnog i javnog života u BiH te vojno-diplomatski i drugi međunarodni predstavnici u BiH.

Pored Orkestra Oružanih snaga BiH, već tradicionalnog sudionika Božićnog koncerta MO BiH, nastupili su vokalna skupina "Viteški akordi" i klapa "Sv. Juraj" Hrvatske ratne mornarice.

U prvom dijelu Božićnog prijema uzvanicima su se obratili vojni biskup mons. Tomo Vukšić i zamjenica ministra obrane BiH Marina Pendeš.

Mons. Vukšić se u svom obraćanju kratko osvrnuo na aktivnosti vojnih kapelana u 2012. godini i zahvalio MO i OS BiH na potpori koju pružaju djelovanju katoličkog dušobrižništva. Poželio je svim katolicima čestit Božić i u završnoj molitvi istaknuo:

"Znamo da smo svi, kao Tvoja stvorenja, pred Tobom jednaki, a međusobno braća i sestre te pozvani na dobrotu i svetost. Hvala Ti za sve ove dobre ljude!"

Zamjenica Pendeš je naglasila kako je Božićni koncert posvećen svima onima koji su svojim djelovanjem doprinijeli uspješnoj obrambenoj reformi koja je BiH dovela bliže NATO-u i EU te u svom obraćanju izrazila želju da nas "Božić učini spremnima i snažnima da prihvatimo sve promjene i izazove pred nama, neka nam pokaže put kojim zajedno trebamo kročiti u miru i razumijevanju."