BiH
464

Pripadnici OSBiH misiju u Afganistanu obavili bez greške, porodice ih sa suzama dočekale

Piše: D. Brkić
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Pedesetak pripadnika Oružanih snaga BiH, koji su u oktobru prošle godine krenuli u mirovnu misiju ISAF u Afganistanu, danas su se vratili u Vojnu bazu Dubrave kod Tuzle.

Iza njih je period u kojem su obezbjeđivali kamp međunarodnih snaga u afganistanskoj provinciji Helmand, udaljenoj 7.000 kilometara od Bosne i Hercegovine.

Riječ je o trećoj rotaciji vojnika koja je poslana iz 5. Pješadijske brigade OS BiH, a podsjećanja radi OS BiH su nedavno ka Afganistanu ispratile sedmu rotaciju vojnika.

"Za nas je ovo radosna ceremonija, jer je iza nas još jedna misija koja je obavljena bez greške. Ponosan sam na vojnike OSBiH, koji su unaprijedili svoja lična iskustva, znanja i vještine. Dobili smo još jedan kontigent vrhunski obučenih vojnika, pred kojima je dugogodišnja karijera i vjerujte da je njihovo učešće u misiji ISAF nemjerljivog značaja", kaže brigadni general Dragan Vuković, komandant operativne komande OS BiH.

Jedna od tri pripadnice OS BiH u misiji u Afganistanu bila je i Jelena Marić, koja je također ponosna što je misija obavljena bez greške.

"Moje dvije kolegice i ja smo ravnopravno obavljale sve povjerene zadatke sa našim kolegama. Nismo imale nikakvih problema i svakako da smo prezadovoljne što se sve na ovakav način okončalo", kaže Marićeva.

Komandant jedinice, poručnik Hasan Alispahić ističe kako su pripadnici OS BiH djelovali u multinacionalnom okruženju sa vojnicima iz Azije, Evrope i SAD-a.

"Djelovali smo i u ekstremnim uslovima, ali se to nije odrazilo na naš učinak. Svaka rotacija iz BiH koja je učestvovala u misiji ISAF je potvrdila svoju kredibilnost. Misiju smo obavili bez propusta, a svakako da smo djevojke i momke pripremili za takve zadatke i da su oni u potpunosti bili psihofizički spremni", kaže poručnik Alispahić.

Komandant 5. Pješadijske brigade OS BiH Kenan Dautović kaže kako je najvažnije što su se pripadnici OS BiH iz Afganistana vratili živi i zdravi i što su misiju uspješno izvršili.

Porodice naših vojnika s radošću su dočekali svoje najbliže na ceremoniji dočeka u Vojnoj bazi Dubrave. Kod nekih su potekle i suze radosnice, a svi skupa su u veoma dobrom raspoloženju otišli svojim kućama.