BiH
54

Čapljina: Osma generacija Oružanih snaga BiH ispraćena u Afganistan

FENA
(Foto: FENA)
U kasarni Božan Šimović u Čapljini u ponedjeljak je održan svečani ispraćaj osme rotacije Oružanih snaga BiH u misiju ISAF u Afganistanu.

Kako je kazao zapovjednik 4. pješačke brigade OS BiH, brigadni general Tomo Kolenda, 45 pripadnika te jedinice, među kojima i pet žena, putuju u utorak u Afganistan, gdje će sljedećih šest mjeseci provesti na zadacima osiguravanja vojne baze koalicijskih snaga u provinciji Helmand.

U proteklih šest mjeseci pripadnici 4. pješačke brigade OS BiH prošli su veoma zahtjevnu i intenzivna obuku, kako taktičku, tako i psihofizičku, dodao je brigadni general Kolenda.

Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general bojnik Anto Jelač kazao je kako su vojnici pokazali zavidnu spremnost te će nesumnjivo biti spremni ispuniti sve zadaće koje će biti stavljene pred njih.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić podsjetio je da su ranije rotacije OS BiH u ISAF misiji u Afganistanu pokazali iznimnu spremnost o čemu je, kako je rekao, i sam svjedočio prilikom posjeta sedmoj rotaciji.

"Tom prilikom mogao sam se uvjeriti u iznimnu spremnost i odgovornost. Od časnika i zapovjednika pod kojima su služili naši vojnici dobio sam brojne pohvale za njihov angažman", istaknuo je ministar Osmić.

On je naglasio da bh. vojnici odlaze u borbenu misiju, a da bi od sljedeće godine, prema planovima NATO saveza, te misije mogle prerasti u mirovne, odnosno u misije obuke, misije medicinskih i inženjerskih usluga.

"Podsjećam da je BiH nakon Daytonskog mirovnog sporazuma primala pomoć u očuvanju mira u BiH. To je vrijeme sada pri kraju, ostalo je još svega nekoliko stotina stranih vojnika, a već nekoliko godina mi izvozimo mir. Mislim da je to naše najveće dostignuće", zaključio je ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić.

Jedinica 4. pješačke brigade OS BiH, koja sutra odlazi u Afganistan, višenacionalnog je sastava, a bit će pod zapovjedništvom bojnika Josipa Brajkovića.