BiH
0

Ministarstvo odbrane: BiH aplicirala za nastavak mirovne misije u Afganistanu

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Na marginama sastanka Sjevernoatlantskog vijeća NATO-a s ministrima odbrane zemalja učesnica u misiji ISAF u Afganistanu, koji je danas održan u Bruxellesu, održan je i sastanak ministara odbrane država članica Američko-jadranske povelje (A-5) tokom kojeg su na strateškom nivou razmijenjena iskustva o dosadašnjoj regionalnoj saradnji u okviru te inicijative, te razmotrene perspektive daljnjeg razvoja saradnje članica A-5 kroz učešće u operacijama i projektima NATO-a.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić tokom ovog sastanka posebno se osvrnuo na inicijativu BRAAD (Balkanski regionalni pristup zračnoj odbrani), te istakao da je Ministarstvo odbrane spremno da bude aktivan učesnik, kako po pitanju razmjene informacija, tako i u tehničkim pripremama za realizaciju inicijative BRAAD.

Po njegovim riječima, inicijativa BRAAD će unaprijediti ukupnu sigurnosnu saradnju u regionu, u smislu podizanja kvaliteta kontrole zračnog prostora i ojačati regionalno objedinjavanje kapaciteta u duhu inicijatve "Pametna odbrana".

Govoreći o NATO vođenim operacijama podrške miru, Osmić je informirao ministre odbrane zemalja članica A-5 da je Predsjedništvo BiH odobrilo nastavak angažovanja u Afganistanu nakon 2014. i pridruženje misiji "Odlučna podrška".

"Ja sam, u ime Bosne i Hercegovine, o ovoj odluci pismom informirao Generalnog sekretara, čime smo formalno aplicirali da kao država operativni partner učestvujemo u planiranju misije. S tim u vezi očekujemo da u kratkom roku dobijemo taj status", rekao je Osmić.

On je tokom dana obavio i brojne bilateralne sastanke, između ostalih, s ministrima odbrane Njemačke, Danske, Crne Gore, te s delegacijom Afganistana.

U delegaciji Ministarstva odbrane BiH na sastanku u Bruxellesu nalazili su se i pomoćnik ministra odbrane za međunarodnu saradnju Zoran Šajinović, šef kabineta ministra Mustafa Sinanović, šef Misije BiH pri NATO-u Branimir Jukić, te šef Vojnog dijela misije BiH pri NATO brigadir Alija Kožljak, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.