BiH
2

Iz Afganistana se vratili pripadnici Pješadijske jedinice OSBiH

FENA
Pripadnici osme rotacije Pješadijske jedinice Oružanih snaga BiH su se jučer vratili u našu zemlju, nakon što je okončan zadatak na osiguravanju vojne baze Koalicijskih snaga u provinciji Helmand.

Oružane snage Danske, sa kojima je kontingent OSBiH (pješadijska jedinica za osiguranje baze) zajednički djelovao na jugu zemlje u provinciji Helmand, povlači značajan dio svoga kontingenta iz Afganistana, te je time i prestala potreba daljeg angažovanja naše jedinice u ovoj provinciji.

Smanjenje efektiva u misiji ISAF predstavlja neophodnu pripremnu radnju za novu, redefinisanu misiju koalicionih snaga u Afganistanu pod nazivom "Odlučna podrška", koja će naslijediti misiju ISAF u 2015. godini.

OSBiH i nakon povlačenja kontingenta iz provincije Helmand ostaju prisutne u misiji u Afganistanu sa osam međunarodnih štabnih oficira u okviru Regionalne komande "Sjever" u provinciji Balkh koji svoje zadatke izvršavaju planski i profesionalno u skladu sa postavljenim zahtjevima. Nastavak i obim učešća OSBiH u operaciji podrške miru u Afganistanu u budućnosti zavisit će od ishoda razgovora sa koalicionim partnerima kao i operativnih potreba nove redefinisane misije.

OSBiH ostaju spremne i osposobljene za učešće u operacijama podrške miru širom svjeta dokle god se to od njih bude tražilo i zahtjevalo.

"Predsjedništvo BiH je odobrilo nastavak angažovanja Oružanih snaga BiH u novoj misiji koalicionih snaga u Afganistanu pod nazivom 'Odlučna podrška' (Resolute support) i očekujemo da će Ministararstvo odbrane i Oružane snage BiH učestvovati u planiranju ove misije. O zvaničnom datumu svečane ceremonije dočeka pješadijske jedinice iz Avganistana javnost će biti blagovremeno obaviještena", saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane BiH.