UO FTV-a
0

Prilog "Vidimo se u Bileći" ugrožava uređivačka načela

SRNA
Upravni odbor (UO) Federalne radio-televizije (FTV) zaključio je danas da emitovanje priloga kao što je "Vidimo se u Bileći" u informativnim emisijama može zaprijetiti ugrožavanjem uređivačkih načela javnog radio-televizijskog servisa, Kodeksa emitovanje Regulatorne agencije za komunikacije i opšteprihvaćenih društvenih normi.

"Takvo nešto nije, niti će biti opredjeljenje FTV-a, te je zbog toga Upravni odbor ove medijske kuće zadužio menadžment da preduzme odgovarajuće mjere u skladu sa utvrđenom odgovornošću", saopšteno je iz UO FTV-a.

UO FTV donio je odluku o raspisivanju konkursa za članove Programskog vijeća.

"Imenovanjem kompetentnog Programskog vijeća kao savjetodavnog tijela Upravnom odboru konačno će se upotpuniti efikasan aparat koji omogućava potpuno artikulisanje stavova, kao i nadzor nad poštivanjem interesa javnosti", stoji u saopštenju.

Regulatorna agencija za komunikacije saopštla je u petak, 12. februara, da je FTV prikazivanjem video-klipa na kojem je premijer RS prikazan kao Adolf Hitler, a rukovodstvo Srpske kao pripadnici Trećeg rajha, ozbiljno ugrozila profesionalne i etičke standarde javnih servisa, kao i njihovu funkciju.

 Ova agencija u saopštenju, kojim je reagovala na emitovanje priloga pod nazivom "Vidimo se u Bileći", ističe da RTV FBiH ovakvom uređivačkom politikom sve češće zanemaruje svoju primarnu ulogu i postulate profesionalnog novinarstva i neodgovorno se ponaša prema javnosti u BiH.

   RAK ističe da bi javni servisi u svakom društvu trebalo da predstavljaju primjer profesionalizma i visokih etičkih standarda novinarstva, a njihovi programi da služe isključivo interesu javnosti, uz puno poštivanje i promovisanje demokratskih sloboda.