RAK analizirao programe
0

Prigovori zvaničnika i stranaka direktan pokušaj cenzure

Sarajevo-x.com
Regulatorna agencija za komunikacije je okončala analizu programa emitovanih na Televiziji Federacije BiH i Televiziji Republike Srpske. Radi se o video klipu "Vidimo se u Bileći“ (emitovan 8. i 9. februara 2010. godine), serijskom programu "Lud, zbunjen normalan“ (emitovan 24. i 31. januara 2010. godine), te programu "Nekad bilo“ (emitovan 19. januara 2010.godine) u kojem je gostovala Biljana Plavšić. U svim pomenutim slučajevima, Agencija je zaključila da nije došlo do kršenja Kodeksa o emitovanju RTV programa, te u skladu s tim neće poduzimati dalje radnje.

Ono što je karakteristično za ove slučajeve jeste da su izazvali mnogobrojne reakcije udruženja, političara i političkih stranaka, koji su javno zahtijevali od Agencije da najstrožije sankcioniše navedene stanice. S tim u vezi, Agencija ovim putem želi skrenuti pažnju na rastući broj prigovora upućenih od strane javnih zvaničnika kao i političkih stranaka, koji se sa stanovišta regulatora graniče ili direktno predstavljaju pokušaje cenzure, a tiču se određenih programskih sadržaja RTV stanica, u prvom redu javnih RTV servisa, saopćeno je iz RAK-a.

Agencija ponovo podsjeća na Deklaraciju Vijeća Evrope o slobodi političke debate u medijima koja navodi da "javni službenici moraju prihvatiti da će biti predmet javnog nadzora i kritike, posebno kroz medije, zbog načina na koji su obavljali ili na koji obavljaju svoje funkcije, jer je ovo neophodno za osiguravanje transparentnosti i odgovornog obavljanja funkcija“. Terminologija koja bi eventualno mogla biti posmatrana kao kleveta, svakako ne spada u nadležnost regulatora, već sudova.

S obzirom da je BiH u izbornoj godini, jasno je da zvaničnici i političke stranke koriste sve mehanizme kako bi propagirali svoje djelovanje. Agencija ovim putem apeluje na iste da medije ne koriste kao sredstvo za međusobne obračune, ili pak kao sredstvo pritiska na Agenciju, te na same medije. Politički subjekti ovim putem direktno zadiru u osnovne postulate zaštite prava na slobodu izražavanja, koje, kako je poznato, uključuje pravo na pružanje ali i primanje informacija, čime indirektno pokušavaju osporiti legitimno pravo kako medijske zajednice, tako i svih građana u BiH.

Agencija još jednom naglašava da političke stranke i ostali politički subjekti trebaju ostvarivati svoje poene i ciljeve u političkoj areni, a ne zahtijevajući od Agencije da a priori izrekne sankcije protiv RTV stanica u slučajevima emitovanja programskih sadržaja koji očigledno ne spadaju u mandat regulatora. Ovakva praksa predstavlja direktno uplitanje u rad Agencije, što je u potpunosti neprihvatljivo. Agencija će, kao i do sada, nastaviti da radi svoj posao profesionalno i u skladu sa Zakonom o komunikacijama BiH.