Ocjena RAK-a
0

"FTV ugrožava profesionalne i etičke standarde javnog servisa"

Sarajevo-x.com
Regulatorna agencija za komunikacije, inicirana mnogobrojnim reakcijama javnosti, izvršila je uvid u sadržaj spornog priloga "Vidimo se u Bileći" kojeg je Radio televizija Federacije Bosne i Hercegovine emitovala u okviru političkog magazina ”60 minuta” 8. februara 2010., a zatim i u centralnoj informativnoj emisiji ”Dnevnik” od 9. februara 2010. godine.

"U potpunosti poštujući slobodu uređivačke politike i nezavisno novinarstvo, te satire kao specifičnog oblika izražavanja, Agencija smatra da se prikazivanjem ovakve vrste sadržaja u informativnim programima, ozbiljno ugrožavaju profesionalni i etički standardi koje javni servisi trebaju primjenjivati, kao i da se time ugrožava i sama funkcija javnog servisa", navedeno je u saopštenju za javnost.

"Naglašavamo da bi javni servisi u svakom društvu trebali predstavljati primjer profesionalizma i visokih etičkih standarda novinarstva, a njihovi programi služiti isključivo interesu javnosti, uz puno poštivanje i promovisanje demokratskih sloboda. Svjedoci smo na žalost, da RTV FBiH ovakvom uređivačkom politikom sve češće zanemaruje svoju primarnu ulogu i postulate profesionalnog novinarstva i neodgovorno se ponaša prema bh. javnosti", ističu iz RAK-a te izražavaju iznenađenost izostankom reakcije i šutnjom Upravnog odbora, Programskog vijeća i rukovodstva RTV FBiH koji su najodgovorniji za kreiranje uređivačke politike.

Agencija ovim putem poziva Upravni odbor i rukovodstvo RTV FBiH da preduzmu potrebne mjere i aktivnosti u cilju postizanja i očuvanja profesionalnih standarda javnog servisa, što je njihova zakonska obaveza i pravo po Zakonu o javnom servisu RTV FBiH.