{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Politizacija odluke RAK-a nepotrebna

S
22.1.2010. u 17:19
0
12
Politizacija odluke RAK-a nepotrebna
0
Politizacija odluke RAK-a nepotrebna
Sjedište OHR-a u Sarajevu
Komentari viših političara i predstavnika RS-a o odluci Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) da novčano kazni Radio-televiziju Republike Srpske (RTRS) predstavljaju neodgovarajuće uplitanje u rad ove dvije institucije.
Ukoliko je RTRS neovisna od Vlade RS onda nema potrebe da političari daju komentare o odluci RAK-a da novčano kazni RTRS.

Regulatorna agencija za komunikacije je djelovala u skladu sa zakonom i njenim mandatom kada je donijela odluku da RTRS nelegalno koristi frekventni spektar za svoje digitalno emitiranje. Regulatorna agencija za komunikacije ustanovila je da je RTRS prekršila i Zakon o telekomunikacijama BiH i bh. 'Strategiju za prelaz sa analognog na digitalno zemaljsko emitiranje', koju je Vijeće ministara usvojilo 17. juna 2009. godine.

U pismu upućenom OHR-u 17. decembra 2009. godine, generalni direktor RTRS-a Dragan Davidović potvrđuje da RAK nije dodijelio frekvenciju za digitalno emitiranje RTRS-u i konstatira da smatra evropske standarde u radiodifuziji važnijim od, kao što je to Davidović rekao, «takozvane vladavine zakona». Vladavina zakona i neovisnost regulatornih agencija su jasni evropski zahtjevi, kako je određeno u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i Evropskom partnerstvu.

OHR konstatira da je generalni direktor RTRS-a Davidović najavio da će se žaliti na odluku RAK-a. U skladu sa Zakonom o komunikacijama BiH, na odluke RAK-a se može podnijeti žalba Vijeću RAK-a i, ukoliko strane i dalje ne budu zadovoljne, Sudu BiH za konačnu odluku.

Odluka RTRS-a da iskoristi žalbeni proces je naznaka da RTRS prihvata nadležnost Vijeća RAK-a i Suda BiH da donose konačne i obavezujuće odluke u oblasti emitiranja u BiH. OHR očekuje da će svi politički predstavnici također poštovati odluke koje donesu nadležne institucije.

Politički lideri se moraju suzdržati od politiziranja tehničkih i pravnih pitanja, na taj način poštujući osnovnu podjelu nadležnosti koja je obilježje svakog evropskog demokratskog društva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: