Upravni odbor RTRS-a
0

Legitimno pravo na digitalni signal

SRNA
Upravni odbor Javnog preduzeća Radio-televizije Republike Srpske zaključio je na današnjoj sjednici da je ova medijska kuća imala legalno i legitimno pravo da sa lokacije Banjaluka - Pobrđe, sa koje inače emituje svoj signal, instališe digitalni predajnik i pusti u testno emitovanje digitalni signal na 61. UHF kanalu.

UO je, povodom rješenja Regulatorne agencije za komunikacije /RAK/ kojim je RTRS kažnjen sa 100.000 KM zbog navodno neovlašćenog korišćenja ovog kanala, zaključio i da su stručnjaci RTRS-a uspješno završili testno emitovanje i obustavili rad predajnika 21. januara, te da, nakon što je obaviješten RAK o završenom testiranju digitalnog predajnika, ta agencija je promptno poslala rješenje sa zahtjevom da se obustavi emitovanje i naznakom o visini kazne.

Na sjednici UO ohrabrene su namjere stručnjaka i menadžmenta RTRS-a da nastave sa daljim razvojem digitalnih tehnologija, kako u produkcionim kapacitetima, tako i u sistemu digitalnih veza i   predajnika. 

To se posebno odnosi na inicijativu za aktiviranje digitalnih predajnika na lokacijama Kozara, Trebević i zgrada novog RTV doma u Banjaluci.

UO konstatuje i da su medijski, politički i drugi pritisci na RTRS, koji su posebno izraženi u institucijama i neformalnim centrima moći u Sarajevu, posljednjih šest mjeseci dobili oblike hajke čiji je osnovni smisao finansijsko, institucionalno i moralno uništenje ovog javnog medijskog servisa.

"U tom kontekstu neizbježno se nameće zaključak da je rješenje RAK-a o kažnjavanju ideološki i funkcionalno utemeljeno i identično sa `nerazumnim` stavom upravnih odbora javnih servisa BHRT i FTV, koji su na  sjednici UO Sistema od 21.decembra prošle godine tražili osudu RTRS-a zbog pokretanja digitalnog sistema", stoji u zaključcima.

Zbog toga UO RTRS-a je prinuđen da usvoji stavove u kojima od menadžmenta RTRS-a traži da upotrijebi sve raspoložive mogućnosti kako bi stručnom, tehnološkom i pravnom argumentacijom osporio rješenje RAK-a, a stavljen je i moratorijum na rad svih članova UO RTRS-a, menadžmenta i zaposlenih u RTRS-u po pitanju digitalizacije u BiH.
"Ovaj stav odnosi se na rad i prihvatanje stavova, zaključaka i odluka institucija i upravnih tijela BiH. Ovaj stav se ne primjenjuje ukoliko je u suprotnosti sa zakonima BiH i RS", kaže se u donesenim stavovima UO RTRS-a i dodaje da se tim moratorijumom isključuje rad na razvoju digitalnih tehnologija unutar RTRS-a.

Stav UO je i da, obzirom da se digitalizacija BiH bitno oslanja na buduću korporaciju, članovi UO i zaposleni na čelu sa menadžmentom RTRS-a do daljeg će pasivizirati svoju aktivnost po pitanju rada na uspostavljanju korporacije javnih servisa.

UO je u svojim stavovima zatražio od predsjednika UO Radmile Čokorilo i generalnog direktora RTRS-a Dragana Davidovića pasivan stav u članstvu UO Projekta Evropske komisije "Pružanje tehničke pomoći Javnom sistemu emitovanja BiH u uspostavljanju četvrtog pravnog subjekta".