RTRS odgovora
0

"Nećemo platiti kaznu i prihvatiti sprečavanje razvoja"

SRNA
Nećemo platiti kaznu i prihvatiti spriječavanje daljeg razvoja Radio-televizije Republike Srpske - poručili su iz ove medijske kuće nakon odluke Regulatorne agencije za komunikacije o kažnjavanju RTRS-a sa 100.000 KM.

"Regulatorna agencija za komunikacije, u nemogućnosti da bude egzekutor RTRS-a, donijela je rješenje o kažnjavanju Radio-televizije RS sa 100.000 KM i zahtjev za već obustavljenim digitalnim signalom na nevješto iskonstruisanim zaključcima i neistinito tumačenim zakonskim odredbama", saopštila je press služba RTRS-a.

U saopštenju za javnost Radio-televizija RS ističe da neće platiti kaznu, jer bi to značilo priznanje podaničkog odnosa prema "sarajevskom impotentnom činovničkom poimanju budućnosti ovog društva", te da drakonska kazna od 100.000 KM jasno govori da je cilj rješenja RAK-a spriječavanja daljeg razvoja Radio-televizije RS.

"Odgovorno tvrdimo da u BiH ne postoji zakonska regulativa koja određuje pitanje digitalnog emitovanja i da ne postoji mogućnost kažnjavanja zasnovana na zakonu",  navode u ovoj medijskoj kući. 

 Radio- televizija RS konstatuje da je kažnjena zato što joj je sjedište u Banjaluci, zato što je Javni servis Republike Srpske i zato što ne koristi jezik mržnje.

"Namjera kažnjavanja je da se spriječi uvođenje novih tehnologija i izvršavanja obaveza prema evropskoj zajednici.  Traži se da platimo kaznu zato što poslujemo bez gubitaka, zato što smo kadrovski, programski i tehnički stabilni.  Kažnjavamo se jer ne pripadamo mafijaško-političkim strukturama koje plaćaju sarajevski tajkuni",  poručuju iz RTRS-a.  

U slučaju da se ovako rješenje realizuje,  bio bi to siguran znak da država ne kontroliše proces digitalizacije i da će već najavljeni sumnjivi kapital  "digitalizovati" BiH, ali i uvesti četvrtog telekom operatora - naravno,   bez plaćanja licence,   navodi se u saopštenju. 
Zaključak RTRS-a je da je ovim  jedan regulator izvršio nezapamćen pritisak na javni servis u BiH,   podliježući izvaninstitucionalnim pritiscima određenih interesnih i političkih lobija.

O mjerama koje će Radio-televizija RS preduzeti, javnost će biti naknadno obaviještena.

Radio-televizija RS prethodno je saopštila da je uspješno  završila testno emitovanje digitalnog TV signala sa lokacije Pobrđe – Banjaluka na 61 UHF kanalu, te da im je namjera  bila da nastave sa tim procesom na lokacijama Kozara, Trebević i nova zgrada RTV Doma u Banjaluci, 

Na ovaj način RTRS prva je u istoriji BiH započela proces digitalizacije i na taj način stručno i profesionalno odgovorila na zahtjeve i obaveze koje je BiH preuzela pred Evropskom unijom.