Dragan Davidović
0

"Dokazaćemo da RAK nije bila u pravu"

SRNA
Direktor Radio-televizije Republike Srpske Dragan Davidović saopštio je da će ta medijska kuća dokazati da nije povrijedila zakone i da Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) nije bila u pravu kada ih je kaznila sa 100.000 KM.

Reagujući na pismo predsjednika Helsinškog komiteta za ljudska prava Srđana Dizdarevića u kojem se RTRS poziva da obustavi odluku o neplaćanju kazne po rješenju RAK-a, Davidović je poručio da ne postoji odluka o neplaćanju kazne i da slijedi žalba i dokazivanje da Agencija nije bila u pravu sa kažnjavanjem.

"Naš pismeni iskaz o tome da nećemo platiti kaznu odnosi se na činjenicu da ćemo pobjediti u sporu sa RAK-om i dokazati da nismo povrijedili zakone. Naravno da ćemo koristiti sve pravne mogućnosti da to dokažemo i to sam lično u nekoliko navrata potencirao koristeći RTRS, kao medij, ali i sve druge medije koji su bili zainteresovani za ovu priču", naveo je Davidović.

U pismu Dizdareviću, direktor RTRS-a navodi da bi Helsinški odbor trebao da se pozabavi, između ostalog, time zašto RAK nije završio svoju obavezu o stvaranju regulativnog okvira za digitalizaciju, koji je bila obavezna da pripremi do novembra 2009. godine.

Davidović pita i šta je propustilo da uradi Ministarstvo za saobraćaj i komunikacije BiH kako bi omogućilo uspostavljanje digitalnog emitovanja, koje je danas počelo u Hrvatskoj.

"Da li ćete i prema kome reagovati zato što BiH neće ispuniti svoje obaveze da do kraja 2011.godine pređe na digitalno emitovanje i kome ćete tada uputiti protest za kršenje obaveza koje smo preuzeli, za kršenje usvojene Strategije, odluka Predsjedništva BiH i ima li smisla dalje da nabrajam. Da li znate da je testno emitovanje kojim smo pokušali da edukujemo svoje inžinjere nije bilo na komercijalnoj osnovi", pita  Davidović.

Davidović podsjeća da je RTRS obavijestio RAK o prestanku testnog emitovanja 21. januara u 12.00 časova, a da je rješenje o kažnjavanju dobio tri sata kasnije.
"Ne čini li vam se čudno da je RAK dužna da obavijesti javnost i Savjet ministara o tome ko, kada i sa koliko novca je kažnjen zbog nedozvoljenog emitovanja signala. To je i njihova zakonska obaveze, ali o tome se ne zna ništa", navodi Davidović.

Davidović ističe da je RTRS dio sistema javnog informisanja BiH i da kao takva nije mogla da se ponaša separativno, te da se svaki uspjeh RTRS-a mora posmatrati kao uspjeh sistema i BiH u cjelini.

Direktor RTRS-a napomenuo je da je ova medijska kuća prije puštanja digitalnog signala sa lokacije Pobrđe - Banjaluka  platila školovanje i specijalističke kurseve svojih inžinjera u Zagrebu, Ljubljani, Londonu, Minhenu i Beogradu, kupila dio opreme iz sopstvenih sredstava, dobila na upotrebu dio opreme za edukaciju kadrova od Sonyja i IBM-a, uočila dobre i loše strane tehnološki neutralne priče o digitalizaciji i da nije ostvarila komercijalnu dobit. 

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH pozvao je danas RTRS da plati kaznu od 100.000 KM, prema odluci RAK-a, navodeći da je odbacivanje te odluke neprihvatljivo i protivzakonito

 RAK je nedavno kaznila RTRS sa 100.000 KM jer su bez njihove saglasnosti počeli testno emitovanje programa sa digitalnog prijemnika u okolini Banjaluke, a RTRS je saopštila da neće platiti ovu kaznu.