{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Poziv RTRS-u da povuče odluku o neplaćanju kazne

F
27.1.2010. u 11:40
0
6
Poziv RTRS-u da povuče odluku o neplaćanju kazne
0
Poziv RTRS-u da povuče odluku o neplaćanju kazne
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH poziva generalnog direktora Radio-televizije Republike Srpske (RTVRS) Dragana Davidovića da povuče odluku o neplaćanju kazne koju je toj televiziji izrekla Regulatorna agencija za komunikacije i da poštuje zakonom propisani postupak.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH u saopćenju za javnost navodi da je informiran o rješenju RAK-a kojim se RTRS-u izriče kazna od 100.000 KM zbog neovlaštenog korištenja frekvencija kao i sa sadržajem saopćenja RTVRS u kojem obavještava javnost da neće platiti kaznu.

Ne ulazeći u ocjenu o visini određene kazne, Helsinški komitet smatra da je odbacivanje odluke RAK-a na ovaj način neprihvatljivo i protivzakonito.

Helsinški komitet za ljudska prava u BiH podsjeća da je RAK agencija zadužena za primjenu zakona u oblasti komunikacija i njene odluke može preispitati Vijeće RAK-a u prvoj instanci, a Sud BiH kao drugostepena instanca.

"Smatramo da je ovo jedini ispravan put i jedina moguća procedura. Zabrinutost Helsinškog komiteta se stoga temelji na činjenici da RTVRS, ako je suditi prema njenom saopćenju za javnost, odbacuje vladavinu prava i principe pravne države, što je atak na neke od temeljnih vrijednosti civilizovanih zemalja", navodi Helsiniški komitet za ljudska prava u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: