Uoči raspisivanja izbora
35

Prijedlog CIK-a BiH o odgađanju lokalnih izbora: Politička odluka ili prijeka potreba

I. Č.
Centralna izborna komisija BiH zatražila je da se odgode lokalni izbori 2020. predloživši dopune Izbornog zakona BiH, što je izazvalo oprečna mišljenja i dodatno podijelilo stare političke takmace. Prvenstveno zbog toga što se inicijativa CIK-a gleda kroz njihovu političku pozadinu.

Usvajanjem predloženih dopuna Izbornog zakona bi se ovlastila Centralna izborna komisija BiH da u vanrednim okolnostima, kao što je zbog koronavirusa proglašeno stanje prirodne nepogode i druge nesreće, odgodi raspisivanje i održavanje izbora.

Važeći Izborni zakon BiH ne prepoznaje pojam vanrednih okolnosti i ne ostavlja mogućnost Centralnoj izbornoj komisiji BiH da odgodi izbore.

"Ocjena postojanja zakonskih uslova za održavanje odgođenih izbora je u nadležnosti CIK-a BiH koji bi bi ovu odluku bili ovlašteni donijeti i za vrijeme trajanja vanrednih okolnosti, ukoliko utvrdi da nije moguće održavanje izbora", saopćeno je iz CIK-a BiH.

Ništa nije slučajno

SDS-u i PDP-u se spočitava da podržavaju prijedlog CIK-a BiH čiji su novoizabrani članovi Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba bliski tim strankama. Tačnije, predsjednica CIK-a Bjelica-Prutina SDS-u a član Kalaba PDP-u.

Zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović izjavio je za Klix.ba da je odgađanje izbora nadležnost zakonodavnog državnog tijela, a ne CIK-a.

"Budući da je CIK sve samo ne nezavisno tijelo to je jedan nedopustiv prijedlog. Samo možemo pomisliti čemu bi to vodilo s obzirom na to koliki je politički utjecaj na ovu instituciju", istakao je Magazinović.

Navodi kako CIK nije ni pokušao da izađe s prijedlogom za skraćenje rokova, budući da je BiH jedna od zemalja sa najdužim izbornim ciklusom.

"Druge države najavljuju liberalizaciju mjera, pa i održavaju izbore za vrijeme pandemije koronavirusa. Nedavno je izabran gradonačelnik Minhena. I u BiH treba da se razmatra liberalizacija mjera", kazao je on.

Napominje kako je bilo puno više stvari koje su mogle biti urađene kako bi se osiguralo ili prolongiralo održavanje izbora za vrijeme pandemije koronavirusa.

"Može se puno drugih stvari uraditi i ima puno primjera šta se može uraditi. Bojim se da ovo nije slučajno i da nije proizašlo iz CIK-a. Ako neko misli da će u ovoj situaciji suspendovati demokratiju, onda se grdno vara", zaključio je Magazinović.

SNSD i HDZ su prijedlog ocijenili kao potpuno neprihvatljiv, napominjući da je ponašanje CIK-a BiH neprimjereno okolnostima u kojima se BiH našla zbog pandemije koronavirusa.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je kazao kako ne smatra da trebaju biti odgođeni lokalni izbori, napominjući da oni trebaju biti raspisani.

"Ako dođe do poremećaja situacije, imamo sasvim dovoljno vremena da u septembru bude dogovoreno prolongiranje", kazao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

Sačekati prijedlog

Zastupnik PDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Branislav Borenović istakao je za Klix.ba da je CIK BiH ostavio mogućnost da se odgode izbori u vanrednim situacijama, što ne znači da će biti odgođeni 2020. godine.

"CIK-ovim prijedlogom je, koliko se moglo vidjeti, ostavljena mogućnost za odgađanje izbora. Ja nisam siguran ni da li je to ustavno moguće uraditi. U svakom slučaju treba sačekati da prijedlog dođe u Parlament i dati konačan sud", istakao je on.

Napominje kako se predlaže i skraćivanje rokova izbornog procesa što je, prema njegovom mišljenju, trebalo uraditi i ranije jer je 150 dana previše izgubljenog vremena.

"Zadesio nas je težak izazov vezan za koronavirus koji ima izuzetne reperkusije. Da nije bilo ovog prijedloga ne bi se uopće pričalo o lokalnim izborima. Hoću da razumijem i CIK, oni imaju obavezu do 4. maja da raspišu izbore", rekao je Borenović za Klix.ba.

Prema njegovim riječima, razumljivo je da CIK hoće da ostavi mogućnost da se rokovi skrate i izbore pomjere.

"Putem saopćenja i objava iz CIK-a sam upoznat da se daju mogućnosti za ekstremne situacije, za prolongiranje ili odgađanje izbora. To je ozbiljna materija i moramo voditi posebno računa i sagledati sve opcije. Parlament tu mora imati svoju jasnu ulogu", zaključio je Borenović.

Misija OSCE-a u BiH pozdravila je razmatranje pravne opcije odgode izbora zbog pandemije koronavirusa, ukoliko za tim u oktobru uopće bude potrebe. Međutim, nisu precizirali prihvatljive načine da se to realizuje.

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović smatra kako inicijativu za odgađanje lokalnih izbora treba što hitnije razmotriti.

"Približava se kritični trenutak već početkom maja, kada treba raspisati lokalne izbore i to u uslovima kada je na snazi vanredna situacija, a nije usvojen ni budžet institucija BiH", istakao je Šarović.