"Ne možemo otići"
73

Prije 25 godina gelerom granate u Sarajevu je ubijen fotoreporter Jordi Pujol i Puente

Klix.ba
Erica Hauck i Jordi Pujol i Puente
Erica Hauck i Jordi Pujol i Puente
U Sarajevu je 17. maja 1992. godine gelerom granate ubijen Jordi Pujol i Puente, fotoreporter iz Barcelone.

Jordi Pujol i Puente oduvijek je sanjao da bude ratni fotoreporter. Na svom prvom zadatku, kao reporter došao je u Sarajevu radeći za dnevne novine Avui Zahvaljujući saradnji sa agencijom Associated Press (AP), njegove fotografije obišle su svijet. Kada je poginuo imao je samo 25 godina.

Ratne godine nijedan građanin Sarajeva i Bosne i Hercegovine zasigurno neće zaboraviti. Međutim rat u Sarajevu i Bosna i Hercegovina će trajno ostati zapamćen i u sjećanjima ljudi koji to nisu trebali ili morali.

U knjizi štampanoj u povodu 10 godina od početka rata pod nazivom "Forsa Sarajevo - Grad u našem sjećanju", u izdanju Skupštine Grada Barcelone, među 60 autora, kao svjedok rata, novinar Eric Hauck kao iskusniji kolega, ali također vrlo mlad, opisuje put i dolazak u Sarajevo grupe novinara među kojima je bio i Pujol, sjećanje na njega i sve okolnosti u tadašnjem Sarajevu.

Kao uvod u tekst pod nazivom "Glavom kroz zid netolerancije", on citira poginulog kolegu Pujola: "Ne možemo otići sada, ne možemo ih ostaviti. Ko će objasniti svijetu ono što se čini Sarajevu".

U knjizi su između ostalih, sjećanja i drugih preživjelih ratnih novinara i fotoreportera iz Barcelone, Miguel Ruisa Sancheza Carlosa Boscha, Ane Albe... koji će tada i poslije kao novinari, humanitarni radnici ostati vječno vezani za Sarajevo i BiH.