Dada Vujasinović
30

Godišnjica smrti novinarke čije je pisanje o agresiji na BiH bilo "diranje u osinje gnijezdo" za Srbiju

S. Š.
Dada Vujasinović
Dada Vujasinović
Prije tri decenije na današnji dan novinarka "Duge" Radislava Dada Vujasinović pronađena je mrtva u svom stanu u Beogradu. Slučaj do danas nije razriješen.

Radislava Dada Vujasinović je osmog aprila 1994. godine pronađena mrtva u porodičnom stanu u Beogradu. Ponovljenim vještačenjima, početkom 2008. godine, odbačena je verzija o samoubistvu, a Okružno tužilaštvo januara 2009. pokrenulo je pretkrivični postupak za ubistvo.

Tokom njene karijere posebno se isticalo njeno izvještavanje sa ratišta u Bosni i Hercegovine, a nakon što je boravila u Sarajevu, po povratku u Srbiju kazala je kako više "ne može da piše o tome kako se ruši jedan grad i ubijaju djeca".

Mnogi su tada upravo njeno izvještavanje bez cenzure opisali kao diranje u osinje gnijezdo.

"Ne možeš ti, čovječe, uz čips i pivo da gledaš kako naša artiljerija sravnjuje sa zemljom jedan grad, a da se ne zapitaš - kako bi meni, mom djetetu, bolesnoj majci, bilo kome bilo, da neko sjedne na Avalu i tuče me odozgo. Ne možeš ti uz čips i pivo da gledaš obogaljenu djecu, mrtvu djecu. Ne možeš. Pod uslovom da si čovjek", napisala je tada Vujasinović.

U jednom intervjuu neposredno pred smrt, Vujasinović je izjavila: "Ako mi nekad padne saksija na glavu, nemojte da pomislite da je to bio nesretan slučaj".

Dada Vujasinović rođena je 10. februara 1964. u Čapljini. Diplomirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu 1987. godine. Posle završenog fakulteta radila je kao novinar Privrednog pregleda, a potom u magazinu Duga.

Godine 1993. postala je članica uređivačkog kolegija "Duge". Za reportaže sa ratišta te godine je dobila nagradu "Svetozar Marković" Udruženja novinara Srbije. Zbog svojih istraživačkih tekstova o sprezi kriminala i politike, dobijala je prijetnje, ucjene i sudske tužbe.

Knjiga "Svedočenja iz obeščašćene zemlje", kompilacija njenih tekstova, intervjua i privatnih pisama objavljena je 1995. u Torontu.

Udruženje novinara Vojvodine i druga novinarska udruženja podržali su inicijativu da jedna ulica u Zrenjaninu dobije njeno ime.