Konkretno i jasno
15

Bećirović: Vučić se spušta ispod nivoa civilizacijskih vrijednosti, neka dostavi 16 zapisnika i prestane kriti istinu o genocidu

D. Be.
Foto: I. L./Klix.ba
(Foto: I. L./Klix.ba)
Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović povodom Dana grada Sarajeva poručio je da je naša obaveza da čuvamo istinu o Sarajevu, istinu o počinjenom genocidu u Srebrenici i istinu o cijeloj BiH.
Bećirović je govorio o onome što je Sarajevo preživjelo, kao i BiH, a zatim je komentarisao i Rezoluciju o Srebrenici koja se priprema za Generalnu skupštinu UN-a, a protiv koje uveliko rade srbijanske diplomate i vlasti.

"Ovo je veliki dan ne samo za Sarajevo nego i za cijelu BiH. Mi smo ponosni na naš glavni grad i našu domovinu. 6. aprila 1945. Sarajevo je oslobođeno od fašističke okupacije. Sarajevo je od 1992. do 1995. za vrijeme brutalne agresije na BiH preživjelo najdužu opsadu u modernoj historiji čovječanstva. I opstalo je. Sarajevo je i danas moderni, evropski, kosmopolitski grad. Naša obaveza je da čuvamo istinu o Sarajevu, istinu o počinjenom genocidu u Srebrenici, istinu o cijeloj BiH."

Bećirović je istakao da, nažalost, i danas u regionu postoje oni koji ne čuvaju istinu već šire obmane i laži.

"Jedan od takvih takvih je predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Zadnjih sedmica spušta se na nivo ispod civilizacijskih vrijednosti kada ponovo negira počinjeni genocid nad Bošnjacima u Srebrenici. Ne bi trebao to da radi. Pozivam ga da prihvati presude sudova UN-a. To je jako važno za budućnost cijele regije. Ne može niti jedna rezolucija UN-a imati veću snagu od pravosnažnih presuda sudova UN-a."

Član Predsjedništva BiH je zatim uputio poziv i poruku Vučiću.

"Ako već želi da bilo šta kaže o Srebrenici, o počinjenom genocidu u Srebrenici, pozivam ga da prvo dostavi 16 zapisnika Vrhovnog savjeta odbrane SR Jugoslavije kako bi domaća i svjetska javnost saznala punu istinu. I da prestanu kriti istinu."

Na pitanje šta bi značilo donošenje Rezoluciju u UN-u o genocidu u Srebrenici, Bećirović je kazao da se na tome dugo i veoma ozbiljno radi.

"Nažalost, u bh. javnosti o tome često govore ljudi koji blage veze s rezolucijom nemaju niti znaju šta piše u njoj. Ta rezolucija ima svrhu da pojača proces povjerenja i pomirenja u BiH i regiji, zajedno s našim prijateljima širom svijeta. Na čelu te grupe prijatelja su Njemačka i Raunda, a tu su i države svih kontinenata. U interesu je čovječanstva da preveniramo zlo, da u obrazovnim sistemima učimo nove generacije da se genocid više nigdje i nikome ne ponovi."