BiH
13

Prijava prebivališta u Srebrenici ne znači gubitak prava u TK

FENA
Vlada Tuzlanskog kantona donijela je Odluku o ostvarivanju prava iz osnova socijalne, zdravstvene i boračko-invalidske zaštite povratnika na područje entiteta Republika Srpska i Brčko Distrikta.

To znači i da prijava prebivališta prijeratnih stanovnika Srebrenice, Bošnjaka, u ovom gradu, da bi mogli glasati za one koji se kandiduju za ovu općinu, ne isključuje mogućnost na korištenje prava iz oblasti socijalne, zdravstvene i boračke zaštite na području Tuzlanskog kantona.

"Strah od gubitka tih prava i bio je razlog zbog kojeg su Srebreničani u ličnim dokumentima zadržali adrese na području Federacije. Odlukama koje je donijela Vlada Federacije, a potom i kantonalne vlade, među kojima je i Vlada Tuzlanskog kantona, ta prepreka je otklonjena. Povratnici više nemaju razloga biti zabrinuti", kazao je u izjavi za Fenu Sead Čaušević, premijer Tuzlanskog kantona.

Premijer Čaušević je pojasnio da je cilj donošenja ove odluke da se omogućavanjem korištenja prava iz osnova socijalne, zdravstvene i boračko-invalidske zaštite poboljšaju uvjeti života povratnika, nakon povratka u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt.