{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Srebreničanima zagarantovana ostvarena prava u FBiH

F
18.5.2012. u 17:29
28
Srebreničanima zagarantovana ostvarena prava u FBiH
28
Srebreničanima zagarantovana ostvarena prava u FBiH
Zukan Helez
Ministri za boračka pitanja, te rad i socijalnu politiku FBiH Zukan Helez i Vjekoslav Čamber, i direktor Fonda PIO FBiH Zijad Krnjić potpisali su odluke po kojima će svi građani FBiH, koji se registruju za lokalne izbore u Srebrenici, nastaviti da ostvaruju svoja prava stečena u FBiH, saopćila je Asocijacija studenata Srebrenice u ime koalicije udruženja preživjelih Srebrenice.
"Pisana garancija ministara Heleza i Čambera i direktora Hrnjića su jasan doprinos građanskoj inicijativi 'Glasat ću za Srebrenicu', te ovim putem pozdravljamo podršku Vlade FBiH i njenih tijela Inicijativi, saopćeno je.

Studenti naglašavaju da će Tuzlanski kanton donijeti istovjetnu odluku kao i Kanton Sarajevo, a koja je vezana za ostvarivanje prava iz osnova socijalne, zdravstvene i boračko-invalidske zaštite povratnika.

Ministar Helez je, pozivajući se na Zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica FBiH, naveo da "korisnik prava boračko-invalidske zaštite ne gubi pravo promjenom mjesta prebivališta", te da "ukoliko se korisnik prava odjavi iz Federacije BiH u Republiku Srpsku, dužan je promjenu prijaviti najbližoj općinskoj službi za boračko-invalidsku zaštitu u Federaciji BiH, kako bi nadležno kantonalno ministarstvo za pitanja branilaca moglo izvršiti obračun mjesečnih isplata ostvarenog prava.

Direktor Fonda PIOFBiH Krnjić je u svom dopisu precizirao da "promjena prebivališta korisnika prava na penziju ostvarenu u Federalnom zavodu za PIO u drugi entitet, odnosno Republiku Srpsku, nije smetnja za dalje korištenje prava na penziju. Kod promjene prebivališta, u ovisnosti o opredjeljenju korisnika, isplata penzije može se vršiti putem otvorenog računa kod odabrane banke iii na adresu putem pošte."

Ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber je u svom dopisu precizirao: 'U članu 33. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom ("Službene novine Federacije BiH" broj 39/06) stoji: "Civilnim žrtvama rata i članovima porodice civilnih žrtava rata s privremenim boravištem na teritoriji Federacije BiH, po povratku u svoja ranija mjesta prebivališta u Republici Srpskoj ili Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine, osigurat će se prava koja su imali u mjestu privremenog boravišta. O ostvarivanju prava iz stava 1. ovog člana, rješava nadležna općinska služba prema mjestu posljednjeg privremenog boravka prije povratka u Republiku Srpsku ili Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine".

- U smislu navedene zakonske odredbe, civilne žrtve rata koje se žele vratiti u Srebrenicu i koje odjave svoj boravak na području Federacije BiH, ne gube ostvarena prava koja su ostvarili statusom civilnih žrtava rata, navodi se u pismu koje potpisuju Asocijacija studenata Srebrenice, NVO "Srebreničke majke“, NVO "Žene Srebrenice“, NVO "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, Organizacija RVI Srebrenica, NVO Patriotska liga Srebrenica, NVO Drina Srebrenica, NVO Omladinski centar Sućeska, NVO Sjaj Srebrenica, Udruženje studenata Srebrenice, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica, Organizacija demobilisanih boraca te Organizacija dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: