"Glasat ću za Srebrenicu"
28

Srebreničanima zagarantovana ostvarena prava u FBiH

FENA
Zukan Helez
Zukan Helez
Ministri za boračka pitanja, te rad i socijalnu politiku FBiH Zukan Helez i Vjekoslav Čamber, i direktor Fonda PIO FBiH Zijad Krnjić potpisali su odluke po kojima će svi građani FBiH, koji se registruju za lokalne izbore u Srebrenici, nastaviti da ostvaruju svoja prava stečena u FBiH, saopćila je Asocijacija studenata Srebrenice u ime koalicije udruženja preživjelih Srebrenice.

"Pisana garancija ministara Heleza i Čambera i direktora Hrnjića su jasan doprinos građanskoj inicijativi 'Glasat ću za Srebrenicu', te ovim putem pozdravljamo podršku Vlade FBiH i njenih tijela Inicijativi, saopćeno je.

Studenti naglašavaju da će Tuzlanski kanton donijeti istovjetnu odluku kao i Kanton Sarajevo, a koja je vezana za ostvarivanje prava iz osnova socijalne, zdravstvene i boračko-invalidske zaštite povratnika.

Ministar Helez je, pozivajući se na Zakon o pravima boraca i članova njihovih porodica FBiH, naveo da "korisnik prava boračko-invalidske zaštite ne gubi pravo promjenom mjesta prebivališta", te da "ukoliko se korisnik prava odjavi iz Federacije BiH u Republiku Srpsku, dužan je promjenu prijaviti najbližoj općinskoj službi za boračko-invalidsku zaštitu u Federaciji BiH, kako bi nadležno kantonalno ministarstvo za pitanja branilaca moglo izvršiti obračun mjesečnih isplata ostvarenog prava.

Direktor Fonda PIOFBiH Krnjić je u svom dopisu precizirao da "promjena prebivališta korisnika prava na penziju ostvarenu u Federalnom zavodu za PIO u drugi entitet, odnosno Republiku Srpsku, nije smetnja za dalje korištenje prava na penziju. Kod promjene prebivališta, u ovisnosti o opredjeljenju korisnika, isplata penzije može se vršiti putem otvorenog računa kod odabrane banke iii na adresu putem pošte."

Ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber je u svom dopisu precizirao: 'U članu 33. Zakona o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite porodice s djecom ("Službene novine Federacije BiH" broj 39/06) stoji: "Civilnim žrtvama rata i članovima porodice civilnih žrtava rata s privremenim boravištem na teritoriji Federacije BiH, po povratku u svoja ranija mjesta prebivališta u Republici Srpskoj ili Brčko Distriktu Bosne i Hercegovine, osigurat će se prava koja su imali u mjestu privremenog boravišta. O ostvarivanju prava iz stava 1. ovog člana, rješava nadležna općinska služba prema mjestu posljednjeg privremenog boravka prije povratka u Republiku Srpsku ili Brčko Distrikt Bosne i Hercegovine".

  • U smislu navedene zakonske odredbe, civilne žrtve rata koje se žele vratiti u Srebrenicu i koje odjave svoj boravak na području Federacije BiH, ne gube ostvarena prava koja su ostvarili statusom civilnih žrtava rata, navodi se u pismu koje potpisuju Asocijacija studenata Srebrenice, NVO "Srebreničke majke“, NVO "Žene Srebrenice“, NVO "Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa“, Organizacija RVI Srebrenica, NVO Patriotska liga Srebrenica, NVO Drina Srebrenica, NVO Omladinski centar Sućeska, NVO Sjaj Srebrenica, Udruženje studenata Srebrenice, Organizacija porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica, Organizacija demobilisanih boraca te Organizacija dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan.