Glasaću za Srebrenicu
12

MUP RS mora pokrenuti istragu protiv policajaca koji krše Ustav

Klix.ba
Srebrenica
Srebrenica
Građanska inicijativa Glasaću za Srebrenicu predstavila je danas izvještaj "Pregled kršenja građanskih i političkih prava na prostoru općina Srebrenica i Bratunac za period 01.06.2012. – 03.07.2012." te ga proslijedila nadležnim domaćim institucijama, međunarodnim organizacijama, stranim ambasadama, kao i organizacijama civilnog društva u Bosni i Hercegovini, s ciljem upoznavanja javnosti o posljednjim kršenjima ljudskih prava na teritoriji općina Srebrenica i Bratunac, usmjerenih ka opstrukciji procesa registracije povratnika.

U svom izvještaju Inicijativa upozorava na kršenje prava na slobodu kretanja, prava na porodični i privatni život, zaštitu ličnih podataka, različite oblike diskriminirajućeg odnosa te nezakonite prakse, koji imaju za cilj ograničiti prava građana i građanki bošnjačke nacionalnosti na registraciju i prijavu prebivališta u općini Srebrenica.

Aktivisti građanske inicijative Glasaću za Srebrenicu smatraju nužnim da sve slučajeve žalbi, koji su vezani za kršenja ljudskih prava, istraže nadležni državni organi te da se kroz stalni nadzor osigura da nesrpsko stanovništvo u Srebrenici ne bude diskriminirano.

Od nadležnih institucija Republike Srpske očekujemo pokretanje istrage u vezi sa ugrožavanjem prava na zaštitu ličnih podataka registriranih građana i građanki u sklopu kampanje Glasaću za Srebrenicu, a koje su službene osobe Ministarstva unutrašnjih poslova obznanila pojedinim medijima u Republici Srpskoj.

Također, od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, Centra javne bezbjednosti Bijeljina i Policijske uprave Srebrenica očekujemo provedbu Ustava i Zakona BiH i u skladu s tim, prekinu dosadašnju praksu kršenja prava na privatni i porodični život naših aktivista te građana i građanki koje učestvuju u procesu registracije.

Inicijativa poziva sve izbjegle i raseljene osobe sa prostora općine Srebrenica, preživjele žrtve genocida u Srebrenici te sve građane i građanke Bosne i Hercegovine na podršku građanskoj inicijativi Glasaću za Srebrenicu i registraciju za lokalne izbore 2012., a u svrhu jedinstvenog i pozitivnog djelovanja na izgradnji Srebrenice kao otvorene sredine u kojoj će u budućnosti biti uvažavana ljudska prava i Ustavom garantirane slobode.