{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Građani od Čađe traže istragu o ugrožavanju ličnih podataka

F
22.7.2012. u 13:45
8
Građani od Čađe traže istragu o ugrožavanju ličnih podataka
8
Građani od Čađe traže istragu o ugrožavanju ličnih podataka
Stanislav Čađo
Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" je objavivši izvještaj od nadležnih institucija Republike Srpske zatražila pokretanje istrage u vezi s ugrožavanjem prava na zaštitu ličnih podataka registriranih građana i građanki u sklopu kampanje "Glasaću za Srebrenicu", a koje su službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUPRS) obznanili pojedinim medijima u RS-u.
"Stoga ministru MUPRS-a Stanislavu Čađi želimo javno uputiti sljedeća pitanja: Da li ste pokrenuli istragu o ovom kršenju Zakona o zaštiti ličnih podataka od službenika MUPRS-a? U kojoj su tački istražne radnje i da li MUPRS ima saznanja o tome koje su službene osobe MUP-a protivzakonito odavale lične podatke građana Srebrenice i koji su sljedeći koraci koje MUPRS planira poduzeti radi zaštite ličnih podataka građana Srebrenice nesrpske nacionalnosti i građana registrovanih u kampanji "Glasaću za Srebrenicu"?", saopćeno je iz Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu“.

Podsjećaju ministra da je po zakonu dužan poduzeti navedene mjere i javnost obavijestiti o rezultatima istražnih radnji koje su poduzete.

U ovom pismu navode samo dva slučaja medijskog izvještavanja u kojem se autori novinskih članaka eksplicitno pozivaju na službenike MUP-a Republike Srpske, iako nema nikakve sumnje da su podaci objavljeni u drugim medijima u cijelom nizu navrata namjerno i planirano "iscurili" iz MUPRS-a.

"U novinskom tekstu koji je 2. jula objavljen u publikaciji Press RS pod nazivom 'Prevara veka' objavljeni su lični podaci naših sugrađana, a u novinskom tekstu objavljene su i fotografije kuća i adrese i identiteti osoba kod kojih su prijavljena. U tekstu je izričito navedeno da je novinar Boris Knežević te podatke dobio od "odlično obaviještenih izvora iz MUP-a Republike Srpske", navodi se u pismu.

U novinskom tekstu, objavljenom 21. juna pod nazivom "Duška Jurišić lažno prijavljena", novinar dnevnog lista Glas Srpske, pozivajući se na izjave "pripadnika Centra javne bezbjednosti Bijeljina" iznosi podatke građanke Srebrenice i navodnog vlasnika kuće u kojoj živi.

Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, za prekšaje iste ili slične prirode (član 19.) instituciji i/ili osobi, koja je lične podatke građana neovlašteno odavala medijima, nalaže kazne od pet do 100 hiljada KM.

"Huškački jezik u navedenim člancima, ali i drugim medijskim izvještajima, uključujući i jedan od javnih emitera, RTRS, nam daju za pravo da zaključimo da je riječ o kampanji koja za cilj ima zastrašivanje naših akivista, građana Srebrenice nesrpske nacionalnosti i na koncu, stavljanje mete na leđa građanima čiji se privatni podaci kontinuirano objavljuju od službenika Vašeg ministarstva", kažu u pismu ministru Čađi iz GI "Glasaću za Srebrenicu", dodajući da "ukoliko fizička sigurnost bilo koga od naših sugrađana bude ugrožena, smatraćemo Vas lično odgovornim".

GI "Glasat ću za Srebrenicu" poziva međunarodnu zajednicu u BiH da se ne ponaša kao UN devedesetih godina prošlog stoljeća te prestane, iz konformizma, ignorirati blatantno ugrožavanje fizičke sigurnosti aktivista GI "Glasaću za Srebrenicu" i građana Srebrenice nesrpske nacionalnosti.

Također, pozivaju i političke stranke sa sjedištem u Sarajevu da pitanje sigurnosti aktivista kampanje i nesrpskog stanovništva općina Srebrenica i Bratunac, kao i drugih općina u RS-u stavi na dnevni red razgovora sa svojim koalicionim partnerima iz Banje Luke.

Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" je 4. jula objavila izvještaj o kršenju građanskih i političkih prava na prostoru općina Srebrenica i Bratunac za period od 1. juna do 3. jula.

U izvještaju je upozorila nadležne na kršenje prava na slobodu kretanja, prava na porodični i privatni život, zaštitu ličnih podataka, različite oblike diskriminirajućeg odnosa, te nezakonite prakse koje imaju za cilj ograničiti prava građana i građanki bošnjačke nacionalnosti na registraciju i prijavu prebivališta u općini Srebrenica.

Izvještaj je proslijeđen nadležnim domaćim institucijama, međunarodnim organizacijama, ambasadama i organizacijama civilnog društva u BiH te na zvanične internet adrese entitetskog predsjednika, potpredsjednika, premijera i ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: