{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Ne kandidujte Srebreničane na lokalnim izborima u Federaciji BiH"

13.6.2012. u 12:32
0
"Ne kandidujte Srebreničane na lokalnim izborima u Federaciji BiH"
0
"Ne kandidujte Srebreničane na lokalnim izborima u Federaciji BiH"
Srebrenica
Na sastanku Štaba kampanje "Glasaću za Srebrenicu" sa predstavnicima trinaest udruženja preživjelih žrtava genocida, održanom u Potočarima, usvojen je zajednički stav da se od rukovodstava SDP, SDA, SBB, SBiH i drugih stranaka sa sjedištem u Federaciji BiH zahtijeva da na predstojećim lokalnim izborima u Federaciji za vijećnike i načenike ne kandidiraju građane porijeklom iz Srebrenice.
"Građanska inicijativa 'Glasaću za Srebrenicu' stoga, u ime svih preživjelih, poziva sve stranke, koje ne poriču genocid, da na narednim lokalnim izborima za vijećnike i načelnike ne kandiduju Srebreničane i na taj način osiguraju da nijedan glas iz Srebrenice ne bude protraćen na narednim lokalnim izborima. Sigurni smo da će rukovodstva četiri stranke (SDP, SDA, SBB i SBiH), u skladu sa do sada iskazanom podrškom kampanji registracije birača u Srebrenici, i ovaj put pokazati jedinstvo na koje su se obavezali na sastanku sa udruženjima preživjelih, održanom četvrtog maja ove godine u Potočarima", navodi se u saopštenju.

Oni dodaju da se njihovi aktivisti u Tuzlanskom i Sarajevskom kantonu svakodnevno susreću sa opstrukcijama onih građana Srebrenice i Podrinja, koji vode svoje lične kampanje za predstojeće lokalne izbore u Federaciji BiH, i na taj način podrivaju kampanju registracije u Srebrenici i borbu protiv poricanja genocida, koja je temeljni motiv kampanje.

"Uvjereni smo da Kandidati za načelnike i vijećnike, koji razuvjeravaju Srebreničane, ali i sve one koji su rat i genocid preživjeli u Srebrenici, da ne glasaju za Srebrenicu, to rade mimo jasno iskazane podrške kampanji registracije birača u Srebrenici rukovodstava njihovih političkih partija.

Stoga, još jednom, u ime onih koji počivaju u mezarju u Potočarima i za čiji mir i dostojanstvo se borimo, zahtijevamo od lidera političkih stranaka iz FBiH, da za vijećnike i načelnike na lokalnim izborima 2012. godine ne kandiduju građane porijeklom iz Srebrenice i da svom članstvu i stranačkim funkcionerima, porijeklom iz Srebrenice i Podrinja, nalože da se aktivno uključe u kampanju registracije birača u Srebrenici, te se registruju i glasaju u Srebrenici na lokalnim izborima", poručili su iz kampanje "Glasaću za Srebrenicu".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: