{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Glas u FBiH rješava komunalni, a u Srebrenici državni problem

19.6.2012. u 11:46
14
Glas u FBiH rješava komunalni, a u Srebrenici državni problem
14
Glas u FBiH rješava komunalni, a u Srebrenici državni problem
Foto: Srebrenica
Građanska inicijativa “Glasaću za Srebrenicu” osuđuje neodgovorne, kratkovide i nepromišljene izjave Hakije Meholjića vezane za kandidaturu građana porijeklom iz Srebrenice na lokalnim izborima u Federaciji BiH.
"Istovremeno, ohrabreni smo time da u ovom slučaju nije riječ o zvaničnom stavu Socijaldemokrate partije BiH, nego ličnom mišljenju lokalnog stranačkog zvaničnika.

Podsjećamo javnost da je Meholjić u posljednjih sedamnaest godina kontinuirano jedan od političkih aktera na lokalnoj i entitetskoj političkoj sceni. Jedini pokazatelj njegovog i rada njemu sličnih je činjenica da je za proteklih sedamnaest godina broj poslanika ne-srpske nacionalnosti izabranih iz RS u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH stalno padao da bi na posljednjim opštim izborima spao na - nulu", navodi se u saopćenju inicijative "Glasaću za Srebrenicu".

Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu" podsjeća da je je u prve dvije sedmice kampanje, za razliku od Meholjića koji je za to imao sedamnaest godina, kod različitih nivoa vlasti izdejstvovala usvajanje osam različitih propisa koji svim povratnicima u RS omogućavaju ostvarivanje svih stečenih prava u Federaciji BiH.

"Isto tako, naša kampanja je već registrovala na desetine onih građana BiH koji su živjeli u Srebrenici, ali su prebivalište prijavili u FBiH zato što političari poput Meholjića nisu radili ono za šta su bili nezasluženo dobro plaćeni. Za razliku od Meholjića i njemu sličnih aktivisti i članovi kampanje „Glasaću za Srebrenicu“ znaju da glas na lokalnim izborima u FBiH u najbolju ruku rješava komunalni problem, dok svaki glas na izborima u Srebrenici rješava državni problem. Zato nijedan glas iz Srebrenice ne smije biti protraćen na narednim lokalnim izborima", saopćili su iz kampanje "Glasaću za Srebrenicu".

"Ovim putem još jednom pozivamo rukovodstva svih stranaka koje ne poriču genocid da ozbiljno i studiozno razmotre zahtjev udruženja preživjelih i pozovu svoje članstvo porijeklom iz Srebrenice da povuče kandidature za predstojeće lokalne izbore. Pozivamo naše sugrađane koji su na vijećničkim listama u FBiH da i sami prije toga povuku svoje kandidature i pokažu da je Srebrenica iznad politike i sitnog šićara te da nam se pridruže u kampanji "Glasaću za Srebrenicu".

Rukovodstvima stranaka koje ne poriču genocid poručujemo da odluka koju u ime udruženja preživjelih od njih zahtijevamo ima historijske implikacije i da će snositi odgovornost za ono što će u Srebrenici i Potočarima uslijediti ako negatori genocida dobiju načelničke izbore. Najbolja najava onog što u tom slučaju slijedi u Srebrenici je ono što se danas događa u Višegradu u kojem lokalna i entitetska vlast koristi bagere da se obračuna sa grobovima. Historija će o svima nama i o onome što je svako od nas pojedinačno i svi mi zajedno uradili izreći svoj sud sedmog oktobra ove godine. A na sudu historije nema drugostepenog postupka", stoji u saopćenju koje je stiglo na našu redakciju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: