BiH
16

Glasaću za Srebrenicu: Glas u Srebrenici je glas protiv genocida

Klix.ba
Srebrenica
Srebrenica
Građanska incijativa "Glasaću za Srebrenicu" uputila je zahtjev strankama iz FBiH koje su izrazile podršku kampanji, da na predstojećim lokalnim izborima u Federaciji za vijećnike i načelnike ne kandidiraju građane porijeklom iz Srebrenice.

Preživjeli genocida pozvali su čelnike SDP, SDA, SBB i SBiH-a da u skladu sa javno preuzetim obavezama na sastanku sa udruženjima preživjelih, održanom četvrtog maja ove godine u Potočarima i "javno izraženom podrškom kampanji registracije birača poduzmu potrebne mjere i spriječe rasipanje glasova Srebreničana i onih koji su u Srebrenici preživjeli opsadu i genocid, iako dolaze iz drugih, susjednih, opština na predstojećim lokalnim izborima".

Glas za Srebrenicu na narednim lokalnim izborima je glas protiv genocida kao sredstva ostvarivanja većine i stoga je svaki vitalno važan. "U to ime, još jednom zahtijevamo da pozovete članove Vaše stranke koji potiču iz Srebrenice da povuku svoje kandidature i aktivno se uključe u kampanju registracije birača u Srebrenici. Uvjereni smo da će i oni pokazati da su dorasli historijskom trenutku i svojim primjerom pokazati da je Srebrenica iznad politike i osobnog interesa," stoji u zahtjevu Građanske inicijative "Glasaću za Srebrenicu" dostavljenom predsjednicima SDP, SDA, SBB i SBiH-a.