Glasaću za Srebrenicu
0

"Grad je već godinama pun ljudi koji ne žive u Srebrenici"

Klix.ba
Srebrenica
Srebrenica
Građanska inicijativa Glasaću za Srebrenicu je, analizirajući podatke o broju birača, prije početka kampanje preregistracije povratnika u opštinu Srebrenica za predstojeće lokalne izbore uočila niz nepravilnosti u Centralnom biračkom spisku za područje opštine i to, veliki broj Srba koji već duži period ne borave na području opštine Srebrenica pa ni na teritoriji BiH.

"Veliki broj građana srpske nacionalnosti, koji su za vrijeme izbjeglištva živjeli u Srebrenici, još uvijek posjeduju lične dokumente i nalaze se na biračkom spisku u istoj opštini, iako već duže ne borave na području opštine. Građanska inicijativa Glasaću za Srebrenicu je ovih dana utvrdila da je znatan broj takvih osoba jedno vrijeme boravio u izbjegličkim centrima i kućama Bošnjaka u Srebrenici, a da su te kuće odavno vraćene prijeratnim vlasnicima, a izbjeglički centri rasformirani.

Usporedbom biračkog spiska sa brojem domaćinstava koja plaćaju režije dobijamo da u srebreničkoj gradskoj ulici Milivoja Mičića žive četiri birača po domaćinstvu. U Rudarskoj ulici taj broj iznosi 3,6, u ulici Vase Jovanovića tri, dok u srebreničkoj ulici Maršala Tita broj birača po domaćinstvu iznosi 6,3. U navedenim ulicama prijavljena je većina srpskih stanovnika koji već duže vrijeme ne žive u Srebrenici.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prosječno domaćinstvo ima 22 posto maloljetnih članova. Prostom računicom ovaj podatak nam govori da u ul. Milivoja Mičića u prosjeku živi pet članova porodice, u ul. Rudarska 4,4, u ul. Vase Jovanovića 3,66, dok u ulici Maršala Tita živi osam članova porodice u jednom domaćinstvu. Ovakav prosjek članova domaćinstva je uveliko iznad prosjeka zemalja članica Evropske unije pa je čak i iznad prosjeka članova domaćinstava u Indiji, Bangladešu, Turskoj i Meksiku.

Da je područje Srebrenice skoro pusto i da u Srebrenici ne živi tako veliki broj srpskog stanovništva govore svakodnevno prazne ulice i kafići. Izbjegličko srpsko stanovništvo, koje je u poslijeratnim godinama živjelo u Srebrenici, na adresama izbjegličkih kampova i u kućama Bošnjaka, je nakon povrata imovine Bošnjacima i rasformiranja kampova, napustilo Srebrenicu.

Pristrasnošću, aljkavošću i nemarom Centralna izborna komisija ugrožava povjerenje građana u demokratski izborni proces, narušava ugled institucije koja treba garantirati provođenje građanske volje i pravičnu implementaciju fundamentalnog principa demokratije - provođenja izbora i prava građana na direktno učešće u izboru svojih predstavnika. Stoga, tražimo od CIK-a da, kao što je u roku od 24 sata od početka kampanje Glasaću za Srebrenicu",naložio MUP-u RS provjeru novoprijavljenih Srebreničana nesrpske nacionalnosti, na isti način - konačno revidira spisak srpskih izbjeglica, koje već dugi niz godina ne žive na prostoru općine Srebrenica", saopćeno je iz inicijative Glasaću za Srebrenicu.